De handel in gestolen auto-onderdelen is een gevoelige slag toegebracht. In een zaak tegen een demontagebedrijf dat gestolen onderdelen verkocht, is tot vier jaar gevangenisstraf opgelegd. Ook is een boete opgelegd van driekwart miljoen euro.

De jurisprudentie die deze zaak oplevert, maakt het verhalen van schade op autocriminelen voortaan een stuk makkelijker. Dat meldt het Verzekeringsbureau Voertuigcriminalitiet (VbV). Het VbV is een gemeenschappelijk initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars voor de bestrijding van voertuigcriminaliteit.

Bewijs

wouter-verkerk“Het probleem bij gestolen auto-onderdelen is dat vaak niet is te achterhalen uit welke auto ze afkomstig zijn. Het bijzondere aan deze zaak is dat de rechter nu straffen heeft opgelegd voor het verkopen van onderdelen uit gestolen auto’s. Deze auto’s hebben we in verschillende stadia van demontage bij het bedrijf aangetroffen”, licht Wouter Verkerk, directeur VbV, toe. In samenwerking met de politie en het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) is de identiteit van onderdelen door forensisch onderzoek achterhaald. Het VbV krijgt het recht om de onderdelen alsnog te verkopen aan bonafide bedrijven, dan wel ze te vernietigen. De oorspronkelijke eigenaren van de gestolen auto’s worden, voor zover dat nog te achterhalen was, zoveel mogelijk schadeloos gesteld.

Failliet

Het bedrijf waar het om gaat, is Nijs Autodemontage uit Millingen aan de Rijn. De eigenaren, vader en zoon, zijn veroordeeld tot respectievelijk vier en tweeëneenhalf jaar cel. Door de tevens opgelegde boete van driekwart miljoen euro is het bedrijf inmiddels failliet gegaan. Bovendien kregen de beide eigenaren een beroepsverbod van acht jaar opgelegd. Zij mogen dus ook na hun gevangenisstraf het bedrijf niet heropenen. Ook mogen zij gedurende die tijd geen nieuw bedrijf beginnen dat zich met autodemontage bezighoudt. De overige personeelsleden van het bedrijf worden niet vervolgd.

De inval in het bedrijf maakte deel uit van een grootschalige actie naar een criminele bende. Naast de gestolen auto’s en onderdelen werden bij het bedrijf ook geld, drugs en wapens in beslag genomen.

Schade

Dergelijke bedrijven brengen de bonafide autodemontagebedrijven grote schade toe, zegt Wouter Verkerk. “Dat zijn bedrijven die zich netjes aan de milieuregels houden en schadeauto’s inkopen. Ondertussen denken dit soort bedrijven dat ze zelfs gratis de inkoop kunnen regelen. Daar willen wij bestrijden en zullen dat de komende jaren ook blijven doen.”

Televisie

De zaak van de handel in gestolen auto-onderdelen wordt vanavond belicht in het televisieprogramma Stand van Nederland op NPO2 (20.25-20.45 uur).
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
11 april 2025
ProMedia neemt Aftersales Magazine over
10 april 2025
CarXpert: zestig franchiseovereenkomsten getekend
10 april 2025
TNO opent smart mobility center op Helmondse campus
10 april 2025
Boetes voor Nokian en oud-werknemers
10 april 2025
VZR: Hoge afkoopsommen bij verplichte elektrische auto’s onacceptabel
9 april 2025
Nexus Automotive International onthult bandenstrategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties