Gezien de hoge kosten die gemoeid zijn met grootschalige terugroepacties en miljardenclaims in de VS stelt airbagproducent zijn financiële prognose drastisch bij. In plaats van twintig miljard yen winst denken de Japanners nu 64 miljard yen verlies te boeken.
Het gebroken boekjaar 2016-2017 loopt tot en met maart. Dan zal blijken hoe groot de financiële misère daadwerkelijk is. Duidelijk is nu al dat Takata voor het derde achtereenvolgende jaar in de min eindigt. De omzet echter zal naar verwachting uitkomen op 650 miljard yen, wat dertig miljard meer is dan het voorafgaande jaar.
Met de Amerikaanse overheid is een overeenkomst gesloten ter hoogte van (omgerekend) 24 miljoen euro. Takata wordt niet alleen een slecht product verweten maar ook een doofpotcultuur: het bedrijf wist als vijftien jaar van de problemen, maar hield die kennis intern. Spontaan geactiveerde airbags, uitmondend in ten minste zeventien sterfgevallen, leidden de afgelopen jaren in de VS tot het terugroepen van bijna zeventig miljoen airbags. Het is inmiddels de grootste terugroepactie die de auto-industrie ooit gekend heeft.
Als gevolg van de aanhoudende financiële perikelen kijkt Takata om zich heen naar een partner. Een adviescomité heeft concurrent Key Safety Systems naar voren geschoven, een bedrijf in Chinese handen. Buitenlandse media melden dat een overname nabij is. Een andere branchegenoot, Autoliv uit Zweden, zou slechts in zijn voor een gedeeltelijke overname, nadat het faillissement is uitgesproken. Zelf zegt Takata echter het faillissementstraject niet te willen doorlopen, omdat het de productie zou schaden.