Van inlaatkanalen stralen tot verstuivers demonteren; van injectoren testen tot voertuigdiagnose: TC Autotechniek profileert zich als partner van het universele autobedrijf. “Al bij de geringste afwijking gaat tegenwoordig een lampje branden.”
Het zijn met name de moderne comfortsystemen die diagnose stellen ingewikkeld kunnen maken, zegt Tim Böhner. Denk aan adaptive cruise control, denk aan automatisch inparkeren. Maar vlak ook het motormanagement niet uit, zegt de speci-alist van TC Autotechniek. “Dat zijn tegenwoordig complete milieufabrieken. Waar een jaar of zes geleden een roetfilter en een EGR-klep volstonden om aan de emissie-eisen te voldoen heb je tegenwoordig het Ad Blue-systeem, de SCR-kat, een EGR voor hoge druk en voor lage druk. Negen van de tien motorstoringen die we hier voor diagnose binnenkrijgen zijn milieu-gerelateerd. Al bij de geringste afwijking gaat tegenwoordig een lampje branden.”
Zelfstudie
Bijblijven doet Böhner door trainingen te volgen bij GMTO en Tech360, regelmatig naar nieuwe of aangepaste motoren te neuzen op websites van autofabrikanten en door schema’s en zelfstudieprogramma’s te downloaden. Meer en meer is het vak van autotechnicus verdeeld in algemeen en specifiek. “Sloeg vroeger de motor niet aan, dan kocht je eerst een verdelerkapje, daarna een condensator of contactpuntjes en eventueel een bobine. Gewoon uitproberen. Als je tegenwoordig die weg bewandelt, is dat al snel een dure grap, gezien de prijzen van componenten. Daarom is het voor diagnose stellen zo belangrijk dat je gericht kunt meten. ‘Waaraan kan ik deze storing relateren?’ En dat je uitgebreide systeemkennis in huis hebt voor je een steeksleutel in de hand neemt.”
Met die benadering valt ook de rekening binnen de perken te houden. Want wat doe je als autobedrijf wanneer na zes uur zoeken blijkt dat een simpele kabelbreuk de oorzaak was? De gemiddelde monteur zal volgens Böhner niet snel toegeven dat een storing zijn pet te boven gaat. “Maar als je een klacht pas weet te verhelpen na tien onderdelen vervangen, is het de vraag of je wel zo efficiënt bezig bent. Gelukkig zijn er ook garagebedrijven die ons benaderen zodra ze een storing signaleren waarmee ze zich geen raad weten. Verstandig, want soms is diagnose gewoon een andere tak van sport.”
Toegevoegde waarde
Het is om die reden dat grossierorganisatie Technische Centrale/Staadegaard in 2012 TC Autotechniek in het leven riep. De dienstverlening staat open voor autobedrijven die hun onderdelen kopen bij een van de 37 TC Staadegaard-vestigingen. “We zochten extra toegevoegde waarde”, licht manager Léon Schilders toe. “En specialisme in specifieke werkzaamheden waar het voor de meeste klanten lastig is om in te investeren om het rendabel te krijgen. Zorgen dat onze klanten niet meteen naar de merkdealer moeten zodra het onder de motorkap iets te ingewikkeld wordt, maar ook terecht kunnen bij hun grossier.”
“Wij zorgen dat onze klanten niet meteen naar de merkdealer moeten zodra het onder de motorkap iets te ingewikkeld wordt, maar ook bij hun grossier terecht kunnen.”
Tachtig procent van de klanten voor TC Autotechniek heeft een zakelijke achtergrond, de rest is particulier (maar meestal gestuurd door hun autobedrijf). Ze kunnen terecht voor voertuigdiagnose, het testen van benzine- en dieselinjectoren, inbouwwerkzaamheden en gebruik maken van de mobiele werkplaatservices. Voor de eerste lijn tekenen twee medewerkers, die aan de telefoon de storing categoriseren of zorgen dat exact het juiste voertuig in beeld is, bijvoorbeeld bij de inbouw van een SCM-gecertificeerd alarm. Twee technisch specialisten voorzien met hun mobiele werkplaatsen in diensten die garagebedrijven zelf niet in huis hebben. Denk aan automaatbakken spoelen, injectoren demonteren en airco’s afvullen met het nieuwe koudemiddel R1234yf.
Helpdesk
Sinds de lancering, eind 2017, van Tech360 door moederbedrijf Partspoint stuurt TC Autotechniek een deel van de telefonische technische vragen door. De organisatie achter Tech360 is immers afgestemd op assistentie
on the job. Het is dus geen onwil, benadrukt hij. “Wij leveren nog steeds ondersteuning voor de klanten die bij ons hun onderdelen kopen. Maar onze eigen werkplaats is niet ingericht voor een helpdeskfunctie, de Tech360 helpdesk wel.”
TC Autotechniek focust nadrukkelijk ook op pass thru en voorziet in diagnose van zowel diesel- als benzinemotoren en comfortsystemen (denk aan verlichting, portierramen, stoelverwarming, achterkleppen). Inmiddels zijn voor zeventien automerken de data in huis. Het is een mix van partnergegevens zoals Beijer Automotive (aansluitsche-ma’s), Bosch, TechRMI, HaynesPro en OE-gegevens via de importeur. Ook is het bedrijf onlangs een nieuwe dienst begonnen: stuurapparaten klonen. Daardoor hoeft niet meer de complete auto op transport maar kan volstaan worden met een (tweedehands) stuurapparaat, via de bezorgroute van TC Staadegaard. Data uit het oude stuurapparaat wordt overgezet, waarna het plug & play is voor het autobedrijf.
Programmeur
Om dat mogelijk te maken, beschikt TCA over hardware om de verschillende soorten stuurapparaten aan te sluiten of Eprom-data (een programmeerbaar geheugen) te lezen. “Het grijpt allemaal flink wat dieper dan waartoe het autobe-drijf doorgaans in staat is”, zegt Tim Böhner. “Daar gaan ze echt niet zitten puzzelen met enen en nullen, maar wij doen dat wel. Soms voel ik me tegenwoordig meer een program-meur dan een autotechnicus.”
Dit artikel is ook te lezen in nummer 3 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 22 maart is verschenen.
Meer weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van telematica? Bezoek dan op 2 april het 3e Nationaal Telematicacongres.