De omzet van Fastned bedroeg in de eerste helft van dit jaar 1,78 miljoen euro. Dat is 230 procent meer dan dezelfde periode in 2018. De exploitant van snellaadstations rapporteert echter ook een nettoverlies van 5,2 miljoen euro – dubbel zo veel als in 2018.
De rode cijfers waren ingecalculeerd, stelt het management. De kost gaat immers voor de baat uit, om op langere termijn winstgevend te worden. Een deel van de rode cijfers is overigens te wijten aan eenmalige kosten (826.000 euro) voor een notering op Euronext Amsterdam (sinds 21 juni).
Groeiversnelling
Het bedrijf investeerde in de eerste jaarhelft opnieuw in de uitbreiding van zijn netwerk. Daarmee neemt men een voorschot op een groeiversnelling in de verkoop van volledig elektrische auto’s – en daarmee op sterke stijging van de behoefte aan laadstations. Eind juni waren in Nederland 62.000 personenwagens (0.7 procent van het totaal) volledig elektrisch. Het aantal regelmatig terugkerende klanten kwam uit op 26.085 (+174 procent ten opzichte van de eerste helft van 2018. Verder meldt Fastned in de periode januari t/m juni meer stroom te hebben verkocht dan in heel 2018. Er werden zestien nieuwe laadstations geopend, waaronder de eerste in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee kwam de teller op 102 locaties (inmiddels 106). Fastned won in de rapportageperiode een tender in Zwitserland voor twintig snellaadstations en een regionale tender in het Verenigd Koninkrijk voor vijf laadstations.
Fiscale stimulering
Het management kijkt met belangstelling vooruit naar komend jaar. Vanaf dan gelden in de EU nieuwe, strengere regels voorde gemiddelde CO2-uitstoot (95 gram per kilometer) van personenwagens en lichte bedrijfswagens. Die grenswaarde zal naar verwachting van Fastned leiden tot een versnelling van het aantal af te leveren EV’s. Ook fiscale stimulering, nieuwe modellen en afnemende kosten van batterijen jagen het tanken van stroom aan.