Bij de behandeling van het Belastingplan 2021 heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën toegegeven dat de autobelastingen erg complex zijn en dienen te worden herzien. Voor het jaar 2021 zal dat echter nog geen gevolgen hebben.
Dat is de slotsom van de behandeling van het Belastingplan 2021 tijdens een Kamerdebat op 11 november met betrekking tot de autobelastingen. Dat betekent dat onder meer de huidige bpm-regeling in 2021 gehandhaafd blijft, tot groot leedwezen van RAI en Bovag.
1,5 miljard
De brancheorganisaties hebben immers berekend dat door de huidige vorm van bpm de afgelopen jaren 1,5 miljard euro te veel bpm is opgehaald. Staatssecretaris Vijlbrief bracht daar tegenin dat in de vijf jaar daarvoor de bpm flink naar beneden is gegaan, wat hem op een weerwoord van Pieter Omtzigt van het CDA kwam te staan, die opmerkt dat dat ging over de jaren 2012, 2013 en 2014, maar dat de Autobrief II toch echt uit 2015 komt, het jaar waarin de autonome vergroening van het wagenpark zou plaatsvinden en een verdere afbouw van de bpm.
Hoe de staatssecretaris de autobelastingen dan vanaf 2022 wil gaan vormgeven, blijft ongewis, maar hij wil daar graag met de autobranche over in gesprek gaan. Hij denkt daarbij aan “een soort bouwstenenkeuzewijzer, of hoe je het verder wilt noemen”. Hij zal de Kamer binnen twee maanden informeren hoe deze gesprekken vorderen.