Na Volkswagen ligt nu ook het Franse Renault onder het vergrootglas wegens de verdenking emissietesten te hebben gemaninupuleerd. Vooruitlopend op mogelijke gevolgen stond het aandeel donderdag geruime tijd zo’n twintig procent lager.
Aanleiding van de koersdaling is een inval een week geleden waarbij diverse fabrieken van Renault bezocht zijn door Franse overheidsfunctionarissen. Daarbij zouden onder meer computers zijn meegenomen. Uit het onderzoek zal moeten blijken of de testresultaten eerlijk zijn bereikt of dat er niet geoorloofde hulpmiddelen zijn toegepast zoals de sjoemelsoftware die Volkswagen momenteel parten speelt. Ook andere merken zijn de afgelopen tijd in dit kader genoemd, zoals BMW en Opel, maar daar is tot op heden niets concreets uit gekomen.
Door de Franse overheid is een onafhankelijke Technische Commissie – de Commission Royal – aangesteld die moet controleren of Franse autoconstructeurs soortgelijke sjoemelsoftware in hun auto’s hebben ingebouwd. In dat kader test deze commissie momenteel honderd auto’s op kenteken, waaronder 25 van Renault (= weerspiegeling van het marktaandeel van Renault in Frankrijk). Eind december 2015 waren er al elf auto’s getest, waaronder vier van Renault. ‘Nu al oordeelt het ministerie van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie, aangesteld als contactpersoon voor de onafhankelijke Technische Commissie, dat uit de lopende procedure blijkt dat de software in de auto’s van Renault voldoet aan de regels’, aldus Renault in een reactie.
Tegelijkertijd heeft het Ministerie van Economie besloten om extra onderzoek ter plaatse te doen naar onderdelen zodat aan de hand daarvan de eerste analyses van de onafhankelijke Technische Commissie definitief gevalideerd kunnen worden.
Het Ministerie van Economie is daarvoor naar het hoofdkantoor van Renault gegaan, naar het Centre Technique van Renault in Lardy en naar het Research en Development Centre in Guyancourt.