Jongeren zijn oneerlijker dan oudere automobilisten als het gaat om schade aan onbeheerde auto’s. Slechts een op de vijf Nederlandse jongeren laat een briefje met contactgegevens achter nadat zij schade hebben toegebracht. Dit terwijl zij van alle leeftijdsgroepen wel aangeven de meeste schade te rijden.
Zo blijkt uit onderzoek van Netpolis onder 1.082 automobilisten. Alhoewel de helft van jongeren onder de 24 jaar wel de moeite neemt om een briefje achter te laten na schade met een spijtbetuiging, zijn de contactgegevens vaak incompleet. Nederlanders boven de 24 jaar zijn hier een stuk eerlijker in. Zo geven zij maar liefst drie keer zo vaak aan de contactgegevens in de spijtbetuiging op te nemen. Henry Bulle, directeur van Netpolis: “Het is opvallend dat jongeren wel de tijd nemen om een briefje met sorry achter te laten maar geen gegevens achterlaten. Het lijkt er op dat zij dit bewust doen omdat zij minder goed weten hoe hun verzekering in elkaar zit en wat wel of niet gedekt wordt. Veel beseffen zich echter niet dat dit een misdrijf is.”
Dat jongeren een risisogroep zijn wat betreft schade komt uit het onderzoek sterk naar voren. Zo geeft slechts 20 procent van de jongeren onder de 24 jaar aan nog nooit schade te hebben gereden. Bij andere leeftijdsgroepen ligt dit percentage soms bijna twee keer zo hoog. Bulle: “Ouderen lijken niet alleen veiliger te rijden, ook lijkt het erop dat zij een groter plichtsbesef hebben wanneer het gaat om het achterlaten van gegevens. Opvallend, omdat zij vaak wel de meeste schadevrije jaren hiermee verliezen.”