Via een app en een gamebenadering gaat verzekeraar Allianz proberen de jongere autorijder (18-28 jaar) aan de dongel te krijgen en een PHYD-aanpak (premie afhankelijk van de rijstijl) te accepteren. Doel van Pay how you drive: minder aanrijdingen en een lagere schadelast (zowel letsel als casco).
In Italië en Groot-Brittannië zijn jeugdige rijders al bereid data uit hun smartphone en auto te delen met een verzekeraar. Hun gedrag op de weg wordt gemonitord via een dongel (OBD-poort) of een blackbox (op de CAN-bus). Rijden ze ‘netjes’, dan kan de premie aanmerkelijk lager uitvallen. In andere Europese landen is PHYD echter nog geen gemeengoed, zeker niet onder jongeren. Bij ons spelen leasemaatschappijen en fleetowners weliswaar met dit concept, maar dat is vooral om – in combinatie met een voertuigvolgsysteem – de zakelijke rijder dan wel de medewerker te beïnvloeden door hem/haar aan te spreken op eventueel negatief rijgedrag.
Verzekeraar Allianz echter doet nu toch een poging om de categorie 18-28 jaar aan de dongel te krijgen en een benadering te accepteren waarbij de premiehoogte mede afhangt van het rijgedrag. Als middelen zet Allianz een app en een gamebenadering in. Een deelnemer aan het concept kan zijn eigen rijprestaties steeds verbeteren en wordt opgenomen in een ranking van best presterende autorijders. Met de app maakt Allianz het ook mogelijk om data direct te delen binnen diverse social media. Op die manier kan de verzekerde in zijn kenniskring de eigen prestaties meten met die van anderen uit zijn netwerk en een eigen ‘competitie’ opzetten.