In reactie op de verkiezingsuitslag laat RAI Vereniging weten dat de politiek voor een flinke uitdaging staat om te komen tot een nieuw regeerakkoord, ook wat betreft mobiliteit.
RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck: “De meningen van politieke partijen op voor de reiziger belangrijke thema’s als autobelastingen, fiscaal stimuleren fietsgebruik, anders betalen voor gebruik, verkeersveiligheid, milieuzones, elektrisch rijden en waterstof, emissies, OV en andere liggen soms ver uit elkaar. Als mede-initiatiefnemer van de mobiliteitsalliantie pleiten wij voor forse investeringen om Nederland bereikbaar, mobiel en leefbaar te houden. Hiervoor moet er een mobiliteitsakkoord komen met een volgend kabinet”, aldus Van Eijck.
RAI Vereniging heeft dan ook tijdens het op 9 maart gehouden mobiliteitsdebat ingezet op een mobiliteitsakkoord, waaraan de deelnemende politieke partijen (VVD, CDA, PvdA, GL, D66 en SP) ook al hun medewerking hebben toegezegd. Van Eijck: “Ik ben blij dat alle zes politieke partijen die nu ook aan zet zijn ons individueel en collectief hebben aangegeven met ons een mobiliteitsakkoord te willen sluiten. Dat is mijn inzet voor het komend kabinetsakkoord. Daarna moeten we met elkaar verder praten over de concrete invulling om tot een flexibel, groen, veilig en slim mobiliteitssysteem voor nu en in de toekomst te komen.”
Bovag
Namens Bovag stelt Paul de Waal dat het de politiek ontbreekt aan een besef van urgentie van de mobiliteitsproblemen. “Terwijl mobiliteit raakt aan de economie. Kennelijk heeft het geen prioriteit. Je hebt een commissietje voor de brommers en een commissietje voor asfalt, maar politici zijn niet in staat tot een integrale aanpak van de mobiliteitsproblemen.”
Ook Bovag verwacht dan ook actie vanuit het mobiliteitsakkoord. “Waar wij de komende tijd op gaan inzetten is: in gesprek gaan met de ministeries, in eerste instantie de partijfracties en Kamerleden, om te komen tot dat mobiliteitsakkoord waarin duidelijk staat wat de problemen zijn, hoe we die gaan aanpakken en wel op een integrale manier.”
De ANWB wil zich niet mengen in politieke discussies of inhoudelijk reageren op de verkiezingsuitslag. Wel zegt een woordvoerder dat de bond zich herkent in de problematiek zoals RAI Vereniging die schetst. “Hoe het verder gaat met de mobiliteit in Nederland is iets waarover veel mensen zich zorgen maken. Dat Rutte gisteravond in zijn toespraak investeringen in infrastructur noemde vinden wij uiteraard prettig. Maar eerst moet er nieuwe Tweede Kamer worden geformeerd.”