Met een oproep aan de thuiswerkers om ook de stilstaande auto op tijd te laten onderhouden reikt de stichting 100% Onderhouden autobedrijven handvatten aan om in ieder geval hun werkplaatsomzet op peil te houden.
Dat Nederland sinds de ‘intelligente lockdown’ massaal aan het thuiswerken is geslagen leidt ertoe dat het aantal autokilometers drastisch afneemt. Dat ook een stilstaande auto achteruit gaat, is niet iedere autobezitter zich bewust: de accu loopt langzaam leeg, banden worden vierkant en remmen kunnen vast gaan zitten.
Creatief
De bij de stichting 100% Onderhouden aangesloten autobedrijven zijn individuele ondernemers die zelf mogen beslissen hoe ze daarop inspelen. “Gelukkig zie ik om mij heen ondernemers die daar heel creatief mee omgaan”, licht woordvoerder Anton Pluim toe. “Er is toch een bepaalde angst bij sommige mensen om de deur uit te gaan en bijvoorbeeld het autobedrijf te bezoeken. Wat ik zie, is bijvoorbeeld een statafel voor het overhandigen van de autosleutel na een reparatie of onderhoudsbeurt. Betalen kan via een tikkie heel gemakkelijk via de smartphone geregeld worden. En voor wie echt de deur niet uit wil, zijn er bedrijven die een haal- en brengservice aanbieden.”
“Op deze manier proberen je werkplaatsomzet op peil te houden lijkt me heel goed, vooral nu je ziet dat de verkoop ingestort is. Zorg dan op zijn minst dat je je mensen in de werkplaats aan het werk kunt houden en ze salaris kunt blijven betalen.”
Lease
Wat het uitstellen van onderhoud betreft heeft Anton Pluim zich vooral geërgerd aan de opstelling van verschillende leasemaatschappijen, die het onderhoud aan hun wagenpark ‘on hold’ hebben gezet. “Op die manier helpen we elkaar alleen maar verder de put in. Dat is volgens mij niet de weg die we op moeten.”
De maatregel kan volgens Pluim leiden tot onveilige situaties, omdat de berijder zelf niet altijd weet welke aspecten met veiligheid te maken hebben. “Juist daarom moet onderhoud worden uitgevoerd door een professional, volgens een door de fabrikant voorgeschreven schema.”
Pluim vermoedt dat het beleid van leasemaatschappijen meer is ingegeven door de wens om kosten te besparen. “Dat is erg onverstandig en niet in het belang van de berijder, zeker als deze werkzaam is in de zorg of een andere cruciale sector.”
Zolang de leasetermijnen netjes voldaan zijn, heeft de klant contractueel recht op de dienstverlening waarvoor betaald is, stelt Pluim.