Juist in tijden van corona is het voor bedrijven in de automotive aftermarket belangrijk om te blijven communiceren met hun klanten. Ze laten ermee zien dat ze in business zijn en onverminderd nieuws voor de eindgebruikers hebben.
Dat en meer leert een digitale rondgang langs Europese journalisten, uitgevers en salesmanagers van websites/magazines op het gebied van de automotive aftermarket. Mediabureau Mills Advertising benaderde hen met vragen over advertenties, persberichten en online statistieken in de huidige Covid-19-periode. Er deden tachtig personen aan de peiling mee, afkomstig uit 22 landen.
Contact
Uit de respons blijkt dat journalisten extra honger naar nieuws hebben, nu B2C- en B2B-evenementen zijn of worden afgelast (zoals vorige week nog Automechanika Frankfurt). Het wegvallen van face-to-face-contact en persconferenties wordt alom betreurd. “De enige route om in contact te blijven is de digitale. Doe dat dan ook”, adviseert Mills producenten en hun distributeurs. “Alleen als je blijft communiceren blijf je vooraan op het netvlies van de sector.” Persoonlijke online interviews en persbijeenkomsten zijn geëigende middelen om dat doel te bereiken. Ruim veertig procent van de vakjournalisten in onder meer Nederland zegt deze vorm van informatieoverdracht te waarderen. Ook de optie van virtuele fabrieksrondleidingen oogst bijval van (onder meer Nederlandse) aftermarketmedia: 29,3 procent.
Kracht
Een proactieve houding via interviews, reportages of advertenties straalt volgens Mills kracht naar de markt uit – nu én in de nabije toekomst. Bovendien zijn klanten altijd benieuwd naar waarmee je als bedrijf bezig bent (producten, fabricage, onderzoek, distributie). “Informeer ze, houd de lancering van nieuwe producten niet achter de hand”, is daarom een van de aanbevelingen. Er blijkt bij de automotive branchemedia een grote behoefte aan technische, productgerichte artikelen: praktische nieuwtjes, die het autobedrijf en de werkplaats kunnen ondersteunen.
Advertenties
Mediabedrijven in de aftermarket hebben inkomsten uit advertenties nodig om ook na de crisis verslag te kunnen doen van de branche. Ook anderszins bestaat er volgens Mills een wederzijdse afhankelijkheid: producenten zoeken naar een podium voor hun producten en diensten, de media zoeken naar actuele onderwerpen. Wie juist in tijden van relatieve mediastilte gebruikmaakt van een ‘etalage’ kan zich profileren ten opzichte van bezuinigende concurrenten die letterlijk buiten beeld blijven. Wie een advertentie plaatst, hoeft niet bezorgd te zijn om zijn merkimago, vindt Mills. Wel is het zaak de boodschap in vorm en inhoud aan te passen aan de nieuwe realiteit.
Campagneswitch
Vergeleken met maart 2019 heeft de meerderheid van de Europese papieren uitgaven te kampen met teruggang in advertentievolume. Bij de meeste adverteerders is overigens eerder sprake van uitstel dan van afstel of een campagneswitch naar volledig digitaal. Ruim een kwart (26,9 procent) van de aftermarket media zet zijn gedrukte magazines in de Covid-19-periode voort – zoals in Nederland. Bijna drie kwart van de magazines meldt echter tijdelijk te stoppen met zijn gedrukte uitgaven. Onder meer in Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Rusland is dat het geval. Creatieve oplossingen voor klanten zijn onder meer 1+1 gratis advertenties, specials op maat of digitale pakketten inclusief video’s, banners of advertorials in nieuwsbrieven of op websites.
Andere uitkomsten:
- digitale magazines trekken sinds ‘corona’ 75 procent meer unieke bezoekers.
- het aantal paginaweergaven vertoont sterke groei
- nieuwsbrieven scoren aanmerkelijk hogere openingsratio’s dan in maart 2019
- 58,8 procent van de aftermarketmedia signaleert een afname van het aantal persberichten; 41,2 procent echter juist een toename
- journalisten en uitgevers ontvangen persberichten onverminderd het liefst per e-mail (begeleid door afbeeldingen in hoge resolutie).