Voor wie denkt dat elektrische mobiliteit nog ver weg is, was het door de Bovag-afdeling Tankstations georganiseerde brandstofdebat een aardige eye-opener. Nationale en Europese overheden willen er serieus werk van maken.

Voor wie denkt dat elektrische mobiliteit nog ver weg is, was het door de Bovag-afdeling Tankstations georganiseerde brandstofdebat een aardige eye-opener. Nationale en Europese overheden willen er serieus werk van maken.
Een onafhankelijk vakblad dat gemaakt wordt door specialisten pur sang met tientallen jaren ervaring.
Heeft u interessant nieuws voor onze redactie?
Stuur uw bericht dan hier in:
0 reacties
Er lijkt geen ontkomen meer aan; vele landen hebben met elkaar in Parijs en onlangs in Katowicze afgesproken dat CO2 uitstoot ten koste van alles (belastingen van de burgers) naar zero moet. De stip staat op de horizon, daar ligt het paradijs zo wordt verteld. De algemene berichtgeving gaat zover dat CO2 uitstoot letterlijk een gevaar voor onze gezondheid wordt genoemd en/ of dat CO2 luchtverontreiniging is. Dat is pertinent onjuist; CO2 niet giftig, het is zeer nuttig, zit in wat wij uitademen en wordt door planten benut om te kunnen groeien en weer zuurstof terug te geven. Wel kan een teveel aan CO2 bijdragen aan toename van de gemiddelde temperatuur. Temperatuurwisselingen is een gegeven van alle tijden; veranderingen van de temperatuur op aarde gebeurt al sinds het ontstaan van de aarde ook voor het bestaan van stoomtreinen, motorboten en auto’s, laat staan vliegtuigen. De toename van aarde-warmte wordt door de progressieve klimaat-ridders grotendeels of geheel geweten aan industrie en vervoer; zo wordt geheel voorbijgegaan aan natuurlijke wisselingen van het klimaat.
Afijn, tot zover mijn kritiek, nu nog even wat positiefs, over wat aandacht verdient omdat w daar we wel wat mee opschieten: de luchtverontreiniging vooral door Methaan, NOx en PM10 uitstoot. Methaan is 25 keer krachtiger dan CO2 waar het de broeikaswerking betreft en is bovendien giftig, NOx is giftig en PM10 (roetdeeltjes) zorgt voor luchtwegproblemen bij mens en dier. Daarnaast zijn er nog sporen in de lucht van ammoniak, lachgas en gfk-gassen die weliswaar niet door auto’s geproduceerd wordt, maar die wel onze atmosfeer verpesten. Vervuiling moet worden aangepakt want de werking daarvan raakt ons direct, vooral in eigen omgeving. Dat betekent dat inspanningen van burgers tegen vervuiling beloond worden met betere leefomgeving, minder ziekten en beter ademhalen. Van CO2 uitstoot vermindering het is uitgesloten dat we er iets van gaan merken en het maakt echt niet uit of Nederlandse belasting betalers nou 100 miljard of 500 miljard (moeten) gaan betalen in de komende 20 jaar,
Advies aan beleidsbepalers: kijk naar maatregelen voor industrie, landbouw/ veeteelt en vervoer die vervuiling tegengaan; dat helpt binnen 5 jaar en zorgt ook voor vermindering van CO2 uitstoot. Tot slot: de idee dat elektrisch rijden via de stekker of via waterstof geen CO2 of vervuiling veroorzaakt is pure nonsens, er is niemand die dat hard kan maken wanneer ook de gevolgen van productie van elektriciteit en accu’s bij de uitstoot worden betrokken.