De overheid moet elektrisch rijden blijven stimuleren. Dat is de opvatting van RAI Vereniging in reactie op de publicatie van de Klimaat- en Energieverkenning 2024 door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin staat dat het heel erg onwaarschijnlijk is dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030 haalt. Het PBL schat die kans in op minder dan 5 procent.
Het wegverkeer is verantwoordelijk voor een groot deel voor de Nederlandse CO2-uitstoot. “De CO2-uitstoot bij het wegverkeer neemt af doordat er meer elektrische auto’s rondrijden. Maar we zijn er nog lang niet”, zegt voorzitter van RAI Vereniging Frits van Bruggen in een eerste reactie. “We moeten alert blijven, want op dit moment stagneert de verkoop van elektrische auto’s. Daarom blijft stimulering nodig.”
Perspectief ontbreekt
Of en hoe dat de komende jaren gebeurt, is nu nog niet duidelijk. Van Bruggen: “We zien de interesse van de consument in elektrische auto’s afnemen. Dat komt onder meer doordat er onverwacht wordt bezuinigd op stimuleringsmaatregelen, zoals de correctie van het gewicht van elektrische auto’s voor de motorrijtuigenbelasting. Maar ook omdat het perspectief op de langere termijn ontbreekt. De sector en automobilisten hebben behoefte aan duidelijk en consistent overheidsbeleid voor de langere termijn.”
Zero-emissiezones
RAI Vereniging verwacht van de overheid ook duidelijkheid en consistentie waar het gaat om de zero-emissiezones. “Er is jaren geleden bedacht dat er uitstootvrije zones moeten komen. Gemeenten en brancheverenigingen zijn daarmee actief aan de slag gegaan. Nu, twee maanden voor de invoering, zaait het kabinet twijfel door uitstel voor te stellen. Dat soort onduidelijkheid is niet goed voor de transitie naar zero-emissie vervoer”, stelt Van Bruggen.