Autobezitters krijgen voortaan een brief van de RDW als een autobedrijf een onlogische tellerstand heeft geregistreerd. Met deze service wil de overheid de fraude met het terugdraaien van kilometertellers terugdringen.

De voertuigeigenaar krijgt naderhand schriftelijk bericht als de laatste geregistreerde tellerstand lager is dan de vorige. Zo’n onlogische stand kan namelijk duiden op het terugdraaien van de stand op de teller. Ook kan het een invoerfout bij de garage zijn.

Met de maatregel wil de overheid de consument en garagebedrijven beschermen tegen de aankoop van een voertuig met teruggedraaide tellerstand. Consumenten en garages kunnen nu al via de website van de RDW controleren of de tellerstand van een eigen voertuig of occasion logisch is.

De maatregel maakt deel uit van een hardere aanpak van tellerfraude. Vanaf 1 januari 2014 is het terugdraaien van tellerstanden of het adverteren daarover strafbaar. Ook zijn alle door de RDW erkende autobedrijven wettelijk verplicht om de tellerstand van personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (tot en met 3500 kg) te registreren. Dit gebeurt bij apk, koop, verkoop, demontage, export en inbouw van LPG-installatie, tachograaf, boordcomputer taxi en alcoholslot. Maar ook bij reparaties, onderhoud en bandenwissels van meer dan 150 euro.

250 miljoen schade

De eigenaar kan zelf actie ondernemen om de tellerstand recht te zetten. Vermoedt de eigenaar dat het voertuigbedrijf een invoerfout heeft gemaakt, dan adviseert de RDW om terug te gaan naar dat bedrijf. Het bedrijf kan dan de tellerstand bij de RDW corrigeren. Ook kan de eigenaar via de website van de RDW de tellerstand laten corrigeren. Hij moet dan wel kunnen aantonen wat de juiste stand is.

Het percentage auto’s met teruggedraaide tellers bedraagt in Nederland op dit moment ongeveer vijf procent. Dat percentage was in het verleden hoger, maar is door de activiteiten van de stichting NAP de afgelopen jaren al flink gedaald. De schadepost door de fraude met kilometertellers blijft echter naar schatting 250 miljoen euro voor consumenten en bedrijven.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties