Nu Nederland steeds verder uit de ‘intelligente lockdown’ komt, verwacht adviesbureau KPMG, onder invloed van Covid-19, een significante verschuiving van trein- naar autokilometers. “Dit stelt de Nederlandse overheid voor grote uitdagingen bij het terugdringen van de verkeerscongestie en het realiseren van de klimaatdoelstellingen”, zegt Wesley Willemse, mobiliteitsdeskundige bij KPMG.
“Ondanks het feit dat de NS-capaciteit sinds vandaag weer volledig beschikbaar is, geven veel Nederlanders de afgelopen periode aan in het dagelijkse woon-werkverkeer een voorkeur te hebben voor individueel vervoer.”
Met name voor de langere afstanden is de auto eigenlijk het enige alternatief. “Aangezien de lange afstand treinreizigers veelal in de hogere inkomenscategorieën vallen, is een overstap naar de auto ook vanuit financieel oogpunt plausibel. Op voorheen reeds drukke vervoerscorridors kan dit in de spits zorgen voor een toename van bijna 5 tot 10 procent van het aantal weggebruikers ten opzichte van de pre-Covid-19-situatie.”
Files en klimaat
Een toenemend gebruik van de auto levert files op en doet de CO2-uitstoot stijgen, te meer omdat de toename van de vraag naar autogebruik en autobezit zich voornamelijk zal vertalen in een toenemende vraag naar en gebruik van relatief oude brandstofauto’s. Om dit tij te keren is een aanpak nodig die op meerdere gebieden ingrijpt, betoogt Tom Hesselink, automotive expert bij KPMG. “Een duidelijk nieuwe visie vanuit zowel de landelijke als de regionale overheid op mobiliteit in brede zin is hierbij essentieel. Het is nu zaak dat overheden de regie pakken en concrete stappen zetten naar een toekomstbestendig mobiliteitsbeleid. Op korte termijn blijft het stimuleren van thuiswerken en spreiden van vervoervraag van belang, daarnaast zijn het invoeren van een slooppremie, verlagen van de BPM en introduceren van (een vorm van) rekeningrijden serieuze opties.”