De bediening van een centraal beeldscherm in een auto valt volgens een Duitse rechter juridisch onder het verbod om handmatig smartphones te gebruiken achter het stuur. De bekeurde eigenaar van een Tesla 3 die rijdend de ruitenwisser wilde instellen ging vergeefs in beroep.

Volgens de rechtbank van het district Karlsruhe is de bediening van een touchscreen potentieel afleidend. De blik van de bestuurder kan langere tijd niet gericht zijn op het verkeer. Daardoor kan de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers in gevaar komen.

De Tesla-eigenaar probeerde in een regenbui de wisinterval handmatig aan te passen. Die handeling loopt bij de Model 3 niet met een stuurstengel maar via een submenu op het centrale display. De betreffende automobilist raakte daardoor afgeleid, belandde in de berm en beschadigde behalve de eigen auto ook diverse bomen en verkeersborden. Bij de eerste uitspraak in het proces dat volgde kreeg de eigenaar een rijverbod van een maand opgelegd en een boete van tweehonderd euro.

Ook in hoger beroep oordeelt de rechter nu dat het touchscreen van een auto een elektronisch apparaat is met dezelfde bedieningsstatus als een smartphone. Juridisch gezien valt het daardoor onder het zogeheten ‘Handy-Verbot’ in Duitsland. Met welk doel de bestuurder het display aanraakt doet daarbij niet ter zake. Gebruik ervan mag blijkens de uitspraak alleen kortstondig gebeuren, rekening houdend met de situatie op de weg, het zicht en de weersomstandigheden.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
20 mei 2025
Marc Oudshoorn directeur ASN Groep
20 mei 2025
Xavier Chardon wordt ceo Citroën
20 mei 2025
Broekhuis neemt Jansen2Wielers Barneveld over
20 mei 2025
Euromaster ondersteunt Voedselbanken Nederland
20 mei 2025
Vijf nieuwe servicepunten KwikFit voor e-bikes
20 mei 2025
ARN: 98,8 procent van gewicht auto hergebruikt
Meest bekeken berichten
Recente reacties