Na het positieve advies van de onderhandelingspartners zijn nu ook de vakbonden akkoord met een crisis-cao voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche.

Volgens FNV heeft een zeer ruime meerderheid van de leden ingestemd met de nieuwe cao, die een looptijd heeft van zeventien maanden en loopt tot 1 april 2022. De crisis-cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 november 2020 en geldt dus ook voor medewerkers die na die datum in dienst zijn gekomen.

Sober

In tegenstelling tot andere jaren werd snel overeenstemming bereikt over de cao. Alle partijen zagen het belang hiervan nu de branche door de coronacrisis met extra uitdagingen wordt geconfronteerd. De loonstijging met 1 procent per 1 februari 2021 is dan ook sober te noemen. Op 1 januari 2022 volgt nog een loonsverhoging met 1 procent. Daarmee houden de lonen gelijke tred met de te verwachten inflatie en blijft voor werknemers dus de koopkracht behouden. Gezien de onzekere situatie voor alle partijen een acceptabele uitkomst.

Crisisbestrijdingsdagen

Om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden krijgen werkgevers de mogelijkheid om de loonsverhoging uit te stellen. Dit zijn de zogeheten crisisbestrijdingsdagen. Bovag adviseert bedrijven om hier geen gebruik van te maken wanneer er geen problemen zijn met de omzet en de bedrijfsresultaten. Bedrijven waar het slecht gaat en die gebruikmaken van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW 2 én NOW 3), hoeven de loonsverhoging per 1 februari 2021 niet te betalen.

Generatiepact

Het generatiepact treedt met de nieuwe cao ook weer in werking. Vanaf 1 januari 2021 kunnen werkgevers oudere werknemers korter laten werken, waarbij ze wel 100 procent van hun pensioenopbouw behouden.

Verder komt er een regeling voor vervroegd uittreden. Deze regeling wordt de komende weken verder uitgewerkt, aldus Bovag. En de vrije keuze bij de invulling van de ADV-regeling, waarbij niet in blokken van acht, vier of twee uur ADV wordt verleend, maar zoals het in het bedrijf het beste uitkomt, wordt beperkt in die zin dat nu niet alleen de ondernemingsraad, of vertegenwoordiging van de werknemers moet worden geraadpleegd, maar álle werknemers.

De nieuwe cao voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche geldt voor ongeveer tachtigduizend werknemers.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties