We zitten middenin de coronacrisis. Een pandemie die naast gezondheid ook de reële economie raakt door het stilvallen van arbeid, productie en consumptie.

Partnercontent

De onzekerheid en angst die onlosmakelijk met de crisis verbonden zijn, hebben een grote impact op consumentenvertrouwen en consumentengedrag. Voor de autosector geldt hetzelfde als voor vrijwel alle andere sectoren. Het coronavirus raakt de autosector aan vele kanten. Dalende salesconversie, langere levertijden, quarantaines, maar tegelijkertijd ook meer marketingcreativiteit en meer online activiteiten.

De eerste cijfers die eind maart, begin april binnendruppelen uit de Bovag coronamonitor laten zien dat ondernemers vertrouwen hebben dat het bedrijf door de coronacrisis komt. Daarentegen wordt er door die ondernemers wel omzetverlies verwacht. De grootste impact ervaren zij door het teruglopen van de aantallen klanten. Door de maatregelen die zijn getroffen door de overheid blijven klanten veelal weg en worden aankopen uitgesteld. De verkoop nieuw en gebruikt, de handel en de verhuur laten de grootste omzetdaling zien. Reparatie en onderhoud lopen nog redelijk door omdat de werkplaats bij autobedrijven in de meeste gevallen voor een aantal weken vooruit is gepland.

‘Het is niet de vraag óf je mee moet in de digitale transformatie, maar de vraag is hóe je meegaat’

Ondanks de plotselinge economische tegenwind zien we een toename van nieuwe vormen van, met name online, communicatie en marketingcreativiteit in de autosector. Van verkoopsessies via Google Hangouts tot virtuele showroomtours en Facetime-meetings. Het lijkt erop dat ondernemers ook de druk voelen om te anticiperen en het coronavirus zorgt voor een razendsnelle acceptie van de online autobusiness. Nu het fysiek bezoeken van een showroom voor veel mensen onverstandig voelt, past ook de traditionele autobranche zich supersnel aan de nieuwe werkelijkheid aan. Het dwingt bedrijven om na te denken over de inzet van nieuwe vormen van services.

Hoe bizar onze nieuwe werkelijkheid ook is, juist in deze tijd maak je als autobedrijf het verschil door te blijven investeren in het contact met je klanten. Belangrijker dan ooit is het optimaliseren van je proces om online leadopvolging gestructureerd te laten verlopen. Het is niet de vraag óf je mee moet in de digitale transformatie, maar de vraag is hóe je meegaat. Dit betekent niet dat alles moet veranderen. Het gaat om de juiste verandering.

Een mooi voorbeeld is Auto Jawes in Ede. Zij hebben direct geanticipeerd. Zo informeren zij hun klanten via de sociale media, website en e-mail over de maatregelen die zij getroffen hebben. Via hun eigen Auto Jawes app kunnen klanten met het bedrijf chatten. Daarnaast investeren ze maandelijks in Google Adwords om de regionale klant te bereiken en zetten ze Facebook retargeting in om de potentiële autokoper te bereiken. “Leads zijn op dit moment kostbaar, en we proberen er alles aan te doen, om onze (potentiële) klant zo goed mogelijk te bereiken”, aldus Martin Westerhof, directeur van het bedrijf. “Onze klanten reageren erg begripvol en denken met ons mee in deze lastige periode.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
9 mei 2025
Oostendorp opent Toyota-vestiging in Valkenswaard
9 mei 2025
Onafhankelijk autobedrijf moet momentum pakken
8 mei 2025
Tanken in jaar tijd 10 procent goedkoper
8 mei 2025
Winterband Vredestein eerste montage op Volkswagen Tiguan
8 mei 2025
Continental produceerde al 200 miljoen radarsensoren
8 mei 2025
De klant op reis
Meest bekeken berichten
Recente reacties