Het probleem van e-rijders die onnodig lang een laadpaal bezet houden (‘laadpaalkleven’) kan effectief worden bestreden door prijsprikkels. Dat leert onderzoek van de TU Delft, Hogeschool van Amsterdam en schonebrandstoffenleverancier Pitpoint.

laadpaalklevenLaadpaalkleven is volgens de onderzoekers een groeiend probleem. Doordat e-rijders laden tijdens het parkeren, neigen zij ernaar hun auto ook wanneer ze niet meer laden gewoon te laten staan. Volgens Rick Wolbertus, promovendus bij de Hogeschool van Amsterdam en de TU Delft, worden laadpalen met enige regelmaat lang tot zeer lang gebruikt. “Sessies van meer dan 24 uur vormen weliswaar maar vijf procent van alle laadsessies, maar zorgen wel voor meer dan een kwart van de bezetting van publieke oplaadpalen.”

Resultaten

Samen met Rick Wolbertus onderzocht Gerzon in opdracht van Pitpoint het effect van prijsprikkels op het laadgedrag van e-rijders in Nederland. Uit het experiment kwam naar voren dat circa tachtig procent van de laadpaalklevers gevoelig is voor een prijsprikkel. Al bij een relatief laag bedrag blijkt het middel effectief. Ook toont het onderzoek aan dat de parkeerdruk (meer of minder plekken) een rol speelt. Pitpoint ontwerpt, bouwt, financiert, exploiteert en onderhoudt openbare en privé tankstations voor LNG, CNG, groengas, waterstof, en elektrische laadpunten, voor bedrijven en overheden.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties