Al jaren is de in Las Vegas gehouden Consumer Electronics Show (CES) ook voor autofabrikanten een belangrijk podium om te laten zien wat er mogelijk is en wat in de toekomst mogelijk wordt.

Autofabrikanten doen er, in samenwerking met hun partners, niet in de laatste plaats de Big Tech, alles aan om de directe communicatie met de consument, de berijder van hun product, te versterken en hem maximaal te binden aan het eigen ecosysteem. De technologie biedt hen alle gelegenheid om deze wens te verwezenlijken, zo bleek op CES 2024. Voorbeelden van dergelijke vergevorderde samenwerkingen zijn Honda met Microsoft en Sony, net als Hyundai en Kia met Samsung, Mercedes-Benz met Nvidia, BMW met Amazon en Volkswagen met Cerence Inc. Een aantal van deze partijen pakte flink uit in Las Vegas, zoals BMW, Honda en Volkswagen, die op termijn kunstmatige-intelligentieconcepten integreren in hun modellen.

Het dashboard fungeert daarbij als interface tussen fabrikant en consument, en dreigt daarmee het communicatiecentrum voor de consument te worden dat de plaats van de smartphone gaat overnemen. Hierdoor zullen steeds meer zaken vanuit de auto geregeld kunnen worden. Dat kan middels directe opdrachten via voice control en/of via min of meer zelfstandig opererende kunstmatige-intelligentieconcepten.

Data

Natuurlijk staan data en datastromen hierbij centraal, want die zijn nodig om de door digitalisering nieuw ontwikkelde verdienmodellen te voeden. Behalve een scala aan niet-automotive gerelateerde functionaliteiten is de aftersales wel degelijk een belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling. Op welke manier zal de klant bijvoorbeeld zijn werkplaatsbezoeken inplannen of laten inplannen?

Om de consument te bewegen verbonden te blijven met het ecosysteem van de autofabrikant – waarvoor de consument dus continu zijn data blijft delen met het merk – worden tal van externe functies aangeboden op een manier die de relatie met de auto vooral natuurlijker moet maken. Een auto van vlees en bloed noemde iemand dat op CES.

Gemak

Of het nu gaat om intelligentie navigatie, om infotainmentopties, om upgrades, om assistentiefuncties aan te spreken, of om bijvoorbeeld de verwarming thuis alvast in te schakelen, ze zijn uiteraard alleen beschikbaar als je als berijder bereid bent je (voertuig)data met de autofabrikant te delen. En wie deelt zijn data nou niet als je weet dat je EV dan, in het geval van Bosch en Volkswagen, automatisch naar een laadpaal wordt geleid wanneer de route bekend is en je auto de actieradius monitort? Gemak dient de mens, toch?

Terug naar de aftersales. Ook de hightech auto heeft onderhoud nodig, of een update en zelfs op zijn tijd een set nieuwe banden of een (schade)reparatie. De vraag is of de berijder/consument op de lange termijn nog zelfstandig de keuze maakt waar deze aftersales-activiteit zal worden uitgevoerd. Zal kunstmatige intelligentie ooit zo dicht bij de klant komen te staan, dat die automatisch het advies van de auto opvolgt?

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
Meest bekeken berichten
Recente reacties