Wie denkt dat het marketinginstrument e-mail zijn beste tijd gehad heeft, moet die visie grondig herzien. Bij Autosociaal en het achterliggende marketingplatform Edlink kennen ze de succesfactoren voor het medium.
Partnercontent
Autosociaal stuurt maandelijks honderdduizenden e-mailberichten uit naar consumenten die klant zijn bij een aangesloten autobedrijf namens het autobedrijf.
Tijdens onze afspraak is Sinterklaas al in het land, maar moet pakjesavond nog volgen. Desondanks hebben operationeel manager Edwin Haan en accountmanager Simon Gottemaker al een kerstgeschenk gestuurd naar de klanten: “Dit jaar krijgen onze klanten voor het eerst deze kerstcampagne gratis aangeboden als kerstgeschenk. Daarin boden we ze aan om de kerstman namens het autobedrijf een videoboodschap te laten maken. Daar is overweldigend op gereageerd.”

Voor hun eigen kerstgeschenk zette Autosociaal dit jaar de kerstman voor de camera en liet die namens het autobedrijf een boodschap voor de eindklant inspreken.
Scan de QR-code voor een voorbeeld.
Geen ‘deep fake’

Denk dan niet aan een ‘deep fake’-achtige oplossing waarbij kunstmatige intelligentie een bestaand filmpje heel knap verbouwt tot een geloofwaardige video. “Nee, we hebben een video gemaakt die voor iedereen hetzelfde is, behalve het stukje met de naam en een persoonlijke boodschap. Dat stuk is echt tweehonderd keer opnieuw gedaan en gemonteerd. Zo populair was het idee onder de klanten.”
Het voorbeeld onderstreept twee belangrijke elementen. Allereerst dat autobedrijven graag marketing bedrijven richting hun eindklant, maar daarbij graag leunen op dienstverleners met de juiste kennis en creativiteit. Uiteindelijk heeft het autobedrijf het doorgaans immers al druk genoeg met de dagelijkse gang van zaken. Ten tweede onderstreept het de kracht van het medium e-mail, waarbij Autosociaal het effect verder vergroot heeft door actief na te bellen.
Apk-mail
Ook richting eindklanten moet de kracht van e-mail niet worden onderschat, benadrukt Roelofs. “Stel je krijgt een e-mail om je te herinneren aan de naderende vervaldatum voor de apk. Je klikt die open en terwijl je de afspraak online wilt inplannen gaat de telefoon, komt een klant binnen et cetera. Kortom, er is uiteindelijk geen afspraak. In ons systeem werkt het zo dat er geheel automatisch een reminder volgt als de klant wel een afspraak wilde maken maar deze niet maakte. Het systeem herkent en benut automatisch de communicatievoorkeur van de klant. Dat resulteert in een fors hogere successcore van de gehele campagne en veel beter dan een ongerichte mail die iedereen zou krijgen.”

Uit de achterliggende cijfers van campagnes weet Haan dat het medium e-mail werkt. Desondanks liet hij onder klanten een onderzoek doen om aanvullende cijfers boven water te krijgen. Uit beide bronnen publiceren we op deze pagina resultaten.