Veel elektrische rijders ervaren nog knelpunten bij het laden van hun elektrische auto. Er zijn onvoldoende laadpalen, laadplekken zijn bezet door brandstofauto’s of de kosten van laden zijn vooraf niet bekend.

Dat is een van de conclusies van het Nationaal Laadonderzoek 2020, een onderzoek van de Vereniging Elektrische Rijders (VER) en ElaadNL onder ruim 1800 elektrische rijders. Het onderzoek werd op 13 juli tijdens een webinar gepresenteerd.

Zakelijk

Dat elektrische rijders vooral zakelijke rijders zijn, is algemeen bekend en wordt ook door het onderzoek bevestigd: 73 procent rijdt een EV middels een zakelijke constructie. Daar komt ook een hoger gemiddeld jaarkilometrage vandaan dan diesel- en benzineauto’s realiseren: 26.400 kilometer.

Laadgedrag

Het onderzoek geeft een goed overzicht van de meningen en ervaringen van berijders van een elektrische auto. Er blijkt onder meer uit dat 40 procent van de elektrische kilometers geladen wordt bij een privé laadpaal thuis. 23 procent wordt geladen bij een openbare laadpaal, 19 procent bij een laadpaal op het werk, 11 procent bij een snellader, 7 procent via een stopcontact thuis en 1 procent anders.

De angst om de bestemming niet te halen (range anxiety), blijkt onder EV-rijders nauwelijks te leven. Het is kennelijk meer iets waar mensen bang voor zijn die nog niet elektrisch rijden.

Slim laden

Het slim laden (laden op optimale momenten) van de elektrische auto heeft bij elektrische rijders nog wel wat aandacht nodig. 86 procent is bekend met slim laden, maar 60 procent heeft het nog nooit gedaan. Het onderzoek wil dan ook een beginpunt zijn voor beleidsmakers, bedrijven en andere partijen die zich bezighouden met de infrastructuur of de ontwikkeling van slim laden.

In een toelichting bij het onderzoek zegt voorzitter VER voorzitter Koos Burgman: “Dit onderzoek geeft ons zicht op hoe kopers van nieuwe én tweedehands auto’s en particuliere en zakelijke rijders diverse aspecten, maar ook knelpunten van laden ervaren. Op dit moment wordt bij het maken van politieke keuzes gebruik gemaakt van aannames. Dankzij dit onderzoek kunnen beleidsmakers werken met feiten en cijfers.” 

Directeur Onoph Caron van ElaadNL: “Het onderzoek geeft ons inzicht in hoe gebruikers slim laden ervaren. Dat gebruiken wij bij de uitbreiding en ontwikkeling van een stabiele laadinfrastructuur. Om hier een goede vinger aan de pols te houden, gaan we dit onderzoek jaarlijks herhalen.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties