Recent RDW-onderzoek naar de uitstoot bij personenwagens duidt op een groot verschil tussen theorie en praktijk. Bij zestien van de dertig geteste diesels bleek de NOx-emissie op de weg significant hoger dan tijdens de toelatingstest. Bij de andere voertuigen werd geen afwijkende uitstoot geconstateerd.

Het gaat om de volgende merken/modellen: Jeep (Grand Cherokee Van en twee keer de Wrangler Unlimited Van), Hyundai I40, Kia (Cee’d, Optima, Sorento), Suzuki (Vitara en SX4), Opel Mokka (twee keer), Chevrolet (Orlando, Cruze, Aveo) en Volvo XC90 (twee keer). In een aantal gevallen presteerde het model net buiten de officiële testcriteria opvallend anders. Zo nam bij de Suzuki Vitara de uitstoot sterk toe nadat de tijdslimiet (twintig minuten) was overschreden.

Geslaagd

Wél geslaagd voor de emissietest zijn: Suzuki Swift, Volvo (V50, V40  vier keer – en V40 Cross Country), Isuzu D-Max (twee keer), Chevrolet Captiva, Hyundai (H-1, IX20), Kia Venga en Opel Antara. Het beeld uit de test komt overeen met het TNO-rapport ‘Steekproefprogramma Emissies’ en met testen die zijn uitgevoerd door andere landen. De RDW-uitkomsten hebben betrekking op diesels die in Nederland hun milieucertificaat hebben gehaald. Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van het Volkswagenschandaal. Met het oog daarop ontwikkelde RDW met ondersteuning van TNO een speciaal testprotocol. De geconstateerde afwijkingen volgen uit variaties met de snelheid, tijd, afstand of buitentemperatuur. Deze afwijking is in basis verboden, tenzij er aantoonbaar een noodzaak voor is (bijvoorbeeld om motorschade te voorkomen). Wanneer een nieuwe auto tijdens de toelating herkent dat hij getest wordt – en daardoor alleen tijdens deze test beter emissiegedrag vertoont – dan spreekt men van een ‘defeat device’.

Praktijktest

De fabrikanten van auto’s waarin een afwijkend emissiegedrag is aangetroffen worden hierop aangesproken door RDW. Ze moeten aantonen dat dit onder de toegestane uitzonderingen valt. Afhankelijk van de geleverde bewijslast neemt RDW vervolgstappen. Indien het bewijs onvoldoende is, dan moeten noodzakelijke verbeteringen in nieuwe auto’s zo snel mogelijk doorgevoerd worden. Reacties van fabrikantenzijde moeten nog volgen, zij bestuderen momenteel de uitkomsten. Vanuit de politiek (staatssecretaris Dijksma) is met verontwaardiging kennis genomen van de RDW-bevindingen. Nederland heeft zich sinds 2010 hard gemaakt voor een extra praktijktest om emissie-uitstoot te meten voordat voertuigen in Europa worden toegelaten. Deze test is vanaf 2017 Europees verplicht. Momenteel werkt de Europese Commissie aan een nadere definitie van wat wel en niet toegestaan is qua afwijkingen op de emissiewaarden.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties