Bijna 1 op de 5 Nederlanders (19,3 procent) zegt schade te hebben opgemerkt na een bezoek aan de autowasstraat, met lakschade als het meest genoemde probleem.

Dat meldt Autoverzekering.nl op basis van een eigen peiling. 9,6 procent zegt lakschade of krassen te hebben opgemerkt na een bezoek aan de wasstraat. 5,4 procent heeft het over schade aan spiegels of ruitenwissers. Andere vormen van schade zijn verloren antennes of accessoires (4,6 procent) en losgeraakte nummerplaten (2,2 procent). Daarnaast noemt 2,7 procent andere schadegevallen.

Aansprakelijkheid

Wie schade oploopt, moet in de praktijk vaak zelf opdraaien voor de kosten. De wasstraat is zelden aansprakelijk, tenzij duidelijk aantoonbaar is dat er iets misging. Denk aan situaties waarin een borstel losraakt en een kras veroorzaakt, of wanneer een medewerker krassen maakt bij het handdrogen van de auto. Ook onjuiste of ontbrekende instructies kunnen ervoor zorgen dat de wasstraat aansprakelijk is.

Claimen

Het is aan de automobilist om te bewijzen dat de schade direct door de wasstraat komt, en dat is lastig. In de meeste gevallen komt het dan aan op de eigen verzekering. Alleen wie all risk verzekerd is, kan schade zoals krassen laten vergoeden.

Toch is het lang niet altijd verstandig om dit soort schades te claimen, waarschuwt Jerry Poel, expert bij Autoverzekering.nl: “Het klinkt logisch om schade te claimen, maar bij kleine schades zoals een kras is dat vaak niet verstandig. Je raakt schadevrije jaren kwijt, hebt mogelijk een eigen risico en betaalt daarmee jarenlang een hogere premie. Voorkom liever de schade: een goede voorbereiding, zoals het inklappen van spiegels of verwijderen van losse accessoires, kan veel ellende voorkomen.”

Verantwoordelijk

In een reactie zegt Rembrandt Groenewegen namens verzekeraar DAS dat wasstraten zich niet altijd kunnen verschuilen achter het bordje ‘wassen op eigen risico’. “Wasstraten zijn verantwoordelijk voor deugdelijke apparatuur en veilige wasmiddelen. Ook moeten medewerkers duidelijke instructies geven aan klanten. Bij schade door technische mankementen of verkeerde aanwijzingen, kan de wasstraat dus wel degelijk aansprakelijk zijn. Wel moeten automobilisten hiervoor bewijs leveren en moet vaststaan dat zij zelf juist hebben gehandeld”, aldus Groenewegen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
17 juli 2025
Gert Veenstra countrymanager Autorola
17 juli 2025
1 op de 5 automobilisten ervaart schade in wasstraat
17 juli 2025
ING: Invoering kilometerheffing duldt geen uitstel
17 juli 2025
Schaal en groei
16 juli 2025
Rijhulpsystemen Mercedes leren van dagelijks verkeer
16 juli 2025
Zorgen over End-of-Life Vehicle Regulation
Meest bekeken berichten
Recente reacties