Het aandeel particulieren dat in 2021 een elektrische auto kocht of privé leasete is in 2021 gegroeid naar 21 procent. In de periode 2015-2019 lag dit aandeel gemiddeld nog op 12 procent.
Dat blijkt uit een analyse van de verkoopcijfers door Bovag en RAI Vereniging. De brancheorganisaties verklaren de stijging onder meer uit de introductie van meer betaalbare modellen, de invoering van de particuliere aanschafsubsidie en de stijgende acceptatie van elektrisch rijden.
Prijs
De verwachting is zelfs dat het aandeel elektrisch in de particuliere verkopen nog verder zal toenemen, omdat er dit jaar en de komende jaren nog meer betaalbare modellen worden geïntroduceerd. De gemiddelde prijs van een volledig elektrische autobedroeg in 2016 ruim 79.000 euro. In 2021 is dat gedaald tot 51.000 euro.
Aankoopsubsidie
Sinds begin van dit jaar kunnen particulieren weer gebruik maken van een aankoopsubsidie, waardoor het aandeel particuliere registraties in de eerste twee maanden van 2022 naar 56 procent steeg. In totaal (zakelijk en particulier) werden 6741 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd ten opzichte van 2375 in dezelfde periode afgelopen jaar, een stijging van 183 procent. Tot 10 maart was al voor bijna 43 miljoen euro aan subsidie aangevraagd, oftewel voor bijna 13.000 nieuwe EV’s.
Stimulering
RAI Vereniging en Bovag wijzen erop dat elektrisch rijden Nederland helpt bij het behalen van zijn klimaatdoelstellingen. Cruciaal daarbij is dat de aanschaf van een elektrische auto blijvend gestimuleerd wordt en de export ervan beperkt, zodat er ook een aantrekkelijke occasionmarkt ontstaat voor elektirsche auto’s.