Van alle auto’s die in de eerste drie maanden van 2021 in Europa werden geproduceerd, was 9 procent op de een of andere manier elektrisch (hybride, plug-in hybride of batterij elektrisch). In Q1 van 2020 was dat nog 6 procent.
Dat blijkt uit een overzicht, samengesteld door Inovev, dat marktgegevens verzamelt en analyseert. Inovev heeft tevens een online platform geopend met allerlei informatie over de elektrificatie van het wagenpark. Het gaat om gegevens van vijftien landen, waaronder Nederland, waar personen- en lichte bedrijfsauto’s worden geproduceerd.
Groei
Uit het productieoverzicht blijkt dat de groei met name zit in batterij elektrische en plug-in hybride auto’s. Gewone hybrides worden voornamelijk in Frankrijk en het VK geproduceerd. Hoewel de productie van gewone hybrides in Frankrijk in 2021 nog licht steeg ten opzichte van 2020, nam die in het VK aanzienlijk af.
In alle Europese autoproducerende landen is de productie van EV’s in vergelijking tot een jaar eerder omhoog gegaan. De productie van auto’s met een verbrandingsmotor ging in een aantal landen eveneens omhoog, met name in Frankrijk, Spanje en Italië. Ook in Nederland steeg die productie, met 46 procent.
Duitsland, Italië en Spanje zijn de landen die de productie van EV’s dit jaar aanzienlijk hebben opgeschroefd. Zo waren dat er in Duitsland in Q1 van 2020 nog geen 60.000, maar in Q1 van 2021 al meer dan 100.000 (een plus van 79 procent). Procentueel is de stijging vooral spectaculair in Sloveni:e (417 procent) en Spanje (390 procent). In Nederland werden in de eerste drie maanden van 2021 22 procent meer elektrische auto’s geproduceerd (3569) dan in dezelfde periode in 2020 (2927).
Merken en modellen
Kijken we naar de top 10 merken, dan zien we in de productie van elektrische voertuigen bij bijna alle merken plussen, zowel voor hybride, als plug-in hybride en batterij elektrische voertuigen. Een paar minnetjes vallen op. Van de batterij elektrische voertuigen produceerde Renault-Nissan er 6 procent minder en Tata 14 procent minder. Het aantal gewone hybrides liep per saldo terug bij Tata (47 procent), Ford (64 procent) en Daimler (100 procent).
Op modellenniveau blijkt de min bij Renault-Nissan vooral in de productie van de batterij elektrische Zoe te zitten. Daarvan werden er in het eerste kwartaal van 2021 34 procent minder geproduceerd dan in 2020. Peugeot bracht de productie van de batterij elektrische 208 met 8 procent terug. Toyota produceerde van de hybride Corolla 14 procent minder, maar van de eveneens hybride Yaris weer 23 procent meer. Land Rover bracht de productie van de hybride Evoque met 47 procent terug en Ford die van de hybride Mondeo met 64 procent.
Voor een overzicht van het veranderende wagenpark in Nederland, zie het rapport Prognose Wagenpark 2030 van Automotive Insiders en Trend-Rx.