Voor dit nummer van Aftersales Magazine, met speciale aandacht voor alles rondom de elektrische auto (EV), vroegen we een driekoppig Aftersalespanel naar de ontwikkeling van restwaarden van EV’s.
Als de accucapaciteit van een EV goedkoper wordt per kWh daalt de kostprijs van een belangrijke component van die auto. We hebben het gezien bij de Tesla Model 3, die mede daardoor in prijs verlaagd werd tot een niveau onder de restwaarde van de al rijdende auto’s. Is de voortschrijdende accutechniek een zwaard van Damocles boven de markt? Het is in ieder geval iets wat we niet kennen van auto’s met verbrandingsmotor.
Tom Corduwener, eigenaar van taxatiespecialist XRAY Automotive: “Afgelopen anderhalf jaar heeft zich gekenmerkt door forse prijsverlagingen op nieuwe EV’s, hetgeen logischerwijs direct een effect heeft gehad op de restwaardes van deze voertuigen. Neem daarbij het falende overheidsbeleid, waarbij alle stimulansen voor zowel zakelijke als particuliere (occasion)aankoop afgebouwd worden, dan kunnen we stellen dat de toekomst er somber uitziet. Aan de andere kant zien we dat het aandeel EV’s in de verkoop nieuw ieder kwartaal toeneemt. Ook zien we dat de daling in EV-restwaardes afneemt, c.q. stabiliseert, waarmee de conclusie te rechtvaardigen is dat de prijzen op het niveau gekomen zijn dat de interesse in EV-occasions langzaam weer toeneemt. Het is een logisch gevolg van prijselasticiteit, met als kanttekening dat er een duidelijk onderscheid is tussen relatief betaalbare en relatief dure EV’s. In dat laatste segment speelt emotie een veel grotere rol en zijn de forse prijzen praktisch niet te rechtvaardigen. Dat blijkt ook aan de enorme afschrijvingen in dit segment. Voor EV-occasions onder de 20.000 euro is er zeker een markt, helemaal als de eigenaar thuis kan laden en mogelijk zonnepanelen bezit. Daarboven blijft het lastig.”
Hevige concurrentiestrijd
Joost Klaren, restwaarde-expert bij Autotelex: “Niet alleen accutechnologie, maar ook lagere productiekosten en de steeds hevigere concurrentiestrijd hebben elektrische auto’s goedkoper gemaakt en zullen dat nog wel even blijven doen. Dit is een geleidelijk proces, met als gevolg dat de restwaarden ook enigszins geleidelijk meebewegen. Extra restwaardedruk wordt nog veroorzaakt door een groeiend aanbod en een traag op gang komende vraag bij de particulier, die ook steeds minder financieel voordeel heeft. Om terug te gaan naar de vraag ‘Is de voortschrijdende accutechniek een zwaard van Damocles boven de markt?’, het antwoord is nee. De accu is een component en zeker niet alleen verantwoordelijk voor prijs/restwaardedalingen. Bovendien is de technologische ontwikkeling vooral gericht op energiedichtheid, ofwel zoveel mogelijk kWh per kilogram accu. Dat maakt accu’s niet per definitie goedkoper, maar wel efficiënter en wellicht betrouwbaarder, iets waar de consument reikhalzend naar uitziet. Dat dat weer druk zet op de restwaarden van bestaande technologie is weer een volgend boeiend onderwerp!”

Grote sprongen
Bart Timmermans, eigenaar van adviesbureau voor bedrijfsstrategie Axa Novi: “Voortschrijdende autotechniek is van alle tijden. Het enige verschil met verbrandingsmotoren is dat de technologische ontwikkeling bij EV’s niet meer in kleine, incrementele stappen gaat, maar met grotere sprongen dan voorheen. Hierdoor zal het restwaardefenomeen nog wel enkele jaren blijven bestaan. Bovendien is de grillige prijsstrategie van Tesla hier grotendeels debet aan. Bij andere merken is dit veel minder het geval. In de adoptie van EV’s is het echter belangrijker dat EV’s betaalbaarder worden, een acceptabele range en laadtijd hebben en dat de repareerbaarheid van een essentieel onderdeel als het batterijpakket goedkoper en toegankelijker wordt. Het goedkoper worden van batterijpakketten zorgt er ook voor dat elementen die vervangen moeten worden in een EV-batterijpakket ook goedkoper worden. De grote uitdaging voor de aftermarket zit in het bieden van oplossingen voor batterijreparatie, het opzetten van een volwaardige waardeketen, het ontwikkelen van kennis, toegang tot de juiste data verkrijgen en het zekerstellen van de technische uitvoering en borgen van veiligheid bij reparatie. Naar mijn mening dus absoluut geen zwaard van Damocles, maar een nieuwe markt met kansen, waarbij wel nog de nodige hobbels genomen moeten worden.”