In de nieuwste occasionstatistieken van Autotelex (week 30 en 31) blijft het aantal taxaties stabiel, maar loopt het aantal biedingen nog iets verder terug, net als het aantal BPM-aangiftes. Uiteindelijk heeft dit echter geen invloed op de prijsontwikkeling van occasions.
“De taxaties zijn een voorbode van een daadwerkelijke transactie. In dat licht zijn ze een goede indicatie van hoe de markt zich ontwikkelt”, schrijft de restwaarde-expert. Al geruime tijd is er sprake van schaarste in bepaalde categorieën. Vooral de kleinere benzineauto’s blijven gewild, in tegenstelling tot de grotere diesels: hier leunen de (moeizame) verkopen vooral op export. “Het restwaardeverschil tussen courant en incourant groeit nog steeds.”

WLTP
Volgens Autotelex is inmiddels duidelijk dat nieuwprijzen voor en na 1 juli, in verband met de aangepaste BPM-berekening op basis van de WLTP CO2, niet of nauwelijks stijgen en soms zelfs iets dalen. “Dat is een belangrijk gegeven voor de restwaardeontwikkeling van zeer jonge auto’s. Vooral door import is zeer jong gebruikt nog altijd een gewild alternatief voor een nieuwe auto voor particuliere kopers. Maar dat wordt dus niet in de kaart gespeeld door gestegen nieuwprijzen, want die zijn er nauwelijks.”
De invloed van jonge goedkope ex-rentals uit Zuid Europese landen is volgens Autotelex zeker te merken, maar in de laatste periode blijven de restwaarden stabiel gezien de grote vraag. De dataleverancier verwacht dan ook aanhoudende relatief lage restwaarden in dit belangrijke deel van de occasionmarkt. Hoewel de aantallen klein zijn, ziet Autotelex bij de elektrische occasions stabiele restwaarden, niet of nauwelijks beïnvloed door de tweeduizend euro aankoopsubsidie voor particulieren.
0 reacties
Klinkt toch als een beetje vies, die kop.