Eind juni publiceerde BOVAG een rapport over de verduurzaming van de autowasbranche. Het rapport is een oproep in actie te komen, omdat een deel van de bedrijven geen of slechts beperkt duurzaamheidsmaatregelen heeft genomen. Het rapport wordt vergezeld van een rekenmodel dat ondernemers kan helpen bij het maken van keuzes en het verkrijgen van inzicht.
Het rapport, dat als titel heeft ‘Op weg naar een duurzame autowasbranche: milieu-impact en handelingsperspectief voor verduurzaming’, is alleen toegankelijk voor leden; onderstaand een samenvatting ervan. BOVAG ziet verduurzamen als van groot belang om als branche en als individueel autowasbedrijf toekomstbestendig te zijn en te blijven. De verwachting is immers dat in het komende decennium eisen ten aanzien van water- en elektriciteitsverbruik verder worden aangescherpt. Ook wordt het bedrijfseconomisch aantrekkelijk om te verduurzamen, omdat kosten van energie en water(afvoer) hoger worden.
Hoewel er mogelijkheden voorhanden zijn om het water- en elektriciteitsverbruik bij het autowassen flink terug te dringen gebeurt dit nog niet overal. Soms ontbreekt het besef van de noodzaak om te verduurzamen, soms is er gebrek aan kennis over mogelijkheden en soms bestaan er onjuiste beelden van kosten en (financiële) besparingen.
Water
Ervan uitgaande dat klimaatverandering vaker zal leiden tot perioden van droogte, wordt schoon water schaarser en zullen we in Nederland anders met ons water om moeten gaan. Waterschappen beseffen dit en zijn bezig hun toekomstvisie op grondwater vorm te geven. Het ligt voor de hand dat er op termijn beleidsaanpassingen komen ten aanzien van het onttrekken van grondwater, te beginnen bij het (beter) bemeten van de grondwateronttrekking. In hoeverre dit beperking oplegt aan autowasbedrijven is op dit moment niet duidelijk. Tegelijk kan de autowasbranche het watergebruik flink terugdringen door het toepassen van waterrecycling. Dit vraagt om een investering in een water recycle-installatie, die zich terugverdient over een redelijke termijn van twee tot zes jaar.
Energie
Het wassen van auto’s is een energie-intensief proces. Met name de stofzuigerpleinen, drogers en waterpompen gebruiken veel stroom. Onder de juiste omstandigheden is het goed mogelijk – en kan het financieel aantrekkelijk zijn – om vergaande duurzaamheidsmaatregelen te nemen waarbij benodigde elektriciteit wordt geminimaliseerd en de gebruikte elektriciteit zelf duurzaam wordt opgewekt met zonnepanelen.
Autowasbedrijven lenen zich bij uitstek voor zonnepanelen omdat zij de opgewekte stroom voor het overgrote deel direct kunnen gebruiken. De marktomstandigheden voor zonnepanelen zijn op dit moment gunstig. Deze combinatie maakt het voor autowasbedrijven zeer aantrekkelijk om nu te investeren in zonnepanelen. Een investering in zonnepanelen verdient zich rond zes jaar terug.
De businesscase en terugverdientijd van de investering blijft afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het individuele autowasbedrijf. BOVAG verwijst leden daarvoor naar de leveranciers van autowasinstallaties, die zicht hebben op welke aanpassingen welke energiebesparing kan opleveren tegen welke investeringskosten. Het rekenmodel biedt de mogelijkheid om een percentage reductie op het elektriciteitsverbruik en een investeringsbedrag in te voeren. Deze worden vervolgens meegenomen in de berekening van besparing en kosten.
Afval
Het BOVAG duurzaamheidsrapport voor de autowasbedrijven gaat ook in op het feit dat deze bedrijven vaak de mogelijkheid bieden huishoudelijk afval dat in auto’s aanwezig is in te zamelen. Het rapport stelt dat er naast het gescheiden inzamelen op dit gebied niet veel te verduurzamen valt. De verwerking van afval gebeurt immers elders in de keten.
Voor slibafval geldt dat dit niet in volume is terug te dringen. Het levert een milieuvoordeel op dat autowasbedrijven het slib professioneel laten afvoeren en verwerken in vergelijking met thuis wassen van auto’s, waarbij het vuil meestal in het milieu terecht komt. Het lijkt erop dat de vervuilingsgraad van het slib en de daarmee samenhangende verwerkingskosten hoger wordt ingeschat dan deze daadwerkelijk zijn.
Ook verpakkingsmateriaal van zepen en chemicaliën – veelal geleverd in plastic jerrycans – zorgt voor afval. Doorgaans wordt verpakkingsmateriaal na gebruik als afval afgedankt. Er bestaan eerste initiatieven in de branche om jerrycans meerdere keren te gebruiken en tot bruikbare grondstof te verwerken. Ook zijn er zogeheten bag-in-box-concepten waarbij relatief weinig plastic afval vrijkomt in de vorm van een plastic zak die in een kartonnen doos is geplaatst. Het rapport vermeldt niet hoe deze alternatieven zich tot elkaar verhouden voor wat betreft hun milieu-impact.
Foto boven: Voor waterrecycling biedt WashTec het modulaire Aqua Pur-systeem, dat individueel is aan te passen aan de locatie en de eisen van het auto(was)bedrijf.