De algemene waardering van importeurs door dealers is gedaald van een 6,4 in 2022 naar een 6,0 in 2023.
Dat is op te maken uit het jaarlijkse relatie-onderzoek tussen dealers en importeurs (RODI) van BOVAG Autodealers. Die verklaart de daling voornamelijk uit de introductie van het agentuurmodel en een teruglopende order-intake.
Opzet
Het RODI 2023-onderzoek kent een andere opzet dan voorgaande jaren. Het licht geen specifieke merken meer uit, maar richt zich op actuele trends en uitdagingen. BOVAG wil dat het rapport daarmee een constructieve handleiding wordt, als basis voor dialoog en verbetering tussen dealer en importeur. Bert de Kroon, voorzitter van BOVAG Autodealers: “Om de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden, is intensievere samenwerking met fabrikanten cruciaal. We moeten verder digitaliseren en efficiënter werken met directe fabrieksinterfaces waarin we die data ook daadwerkelijk kunnen koppelen aan onze dagelijkse werkprocessen en zo kunnen werken aan efficiencyverbetering. En zoals al jaren een speerpunt: laat klantentevredenheid gaan over klanten en niet over meetsystemen.”
Verbeterpunten
Kostenbeheersing en margedruk blijven prominente uitdagingen, zo blijkt uit het rapport. De compensatie bij een tegenvallende markt scoorde een magere 5,0 en de marketinginspanningen van importeurs bij de verkoop van nieuwe auto’s daalden met 0,8 punt naar een 5,5. Aandachtspunten zijn klanttevredenheidsmetingen (4,7), voorgeschreven interfaces & software (5,0) en compensatie door OEM’s bij tegenvallende marktomstandigheden (5,0).
Positief
Als positieve ontwikkelingen noemt het rapport het verdienmodel op onderdelen en de informatievoorziening omtrent de leveringsstatus van bestelde auto’s. Beide stegen met 1 punt. De advisering van de buitendienst kreeg het hoogste rapportcijfer, namelijk een 7,0.