De Mobiliteitsalliantie, een samenwerkingsverband van 25 partijen, ziet in het coalitieakkoord op hoofdpunten van PVV, VVD, NSC en BBB aanknopingspunten om de bereikbaarheid van regio en stad te verbeteren, maar vraagt ook om meer ambitie en een langetermijnvisie.
De alliantie wijst onder meer op de instandhoudingsopgave van de hoofdinfrastructuur en de onderliggende netwerken, die om stevige, extra investeringen vragen. “Als we daarbij ook de bevolkingsgroei willen opvangen en woningen bereikbaar willen maken, terwijl we onze mobiliteit verduurzamen en betaalbaar houden voor de burger, hebben we aanvullend beleid, tempo en meer middelen nodig”, zo laat de alliantie weten.
Beleid
Wat beleid betreft wil de alliantie de vervoersstromen beter op elkaar aan laten sluiten, een grotere spreiding van reisbewegingen over de tijd en een eerlijk systeem van betalen naar gebruik. De alliantie vraagt ook aandacht voor nabijheid als integraal onderdeel van de ruimtelijke ordening. Immers, als voorzieningen dichterbij zijn, hoeven mensen minder ver te reizen.
Tempo
Om de bevolkingsgroei en economische groei te faciliteren, moet kwalitatief hoogwaardige infrastructuur meegroeien met de vraag. En ondanks het feit dat in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) is afgesproken dat er meer budget komt voor beheer en onderhoud, ziet de alliantie dat de investering te beperkt is om deze belofte waar te maken.
Middelen
Om duurzaam vervoer aantrekkelijk te maken voor alle Nederlanders zijn extra middelen nodig. De alliantie ziet in de verlaging van de mrb voor zero-emissieauto’s een goede stap. Daarnaast zijn investeringen nodig in openbaar vervoer en duurzaam goederenvervoer.