Particulieren komen vanaf vandaag bij privélease of aanschaf van een nieuwe elektrische auto in aanmerking voor een subsidie van 4000 euro. Voor een gebruikte auto is dat 2000 euro. Zij kunnen vanaf 1 juli hun aanvraag indienen.
Dat heeft de regering vandaag bekendgemaakt in de Staatscourant. De regeling is daarmee definitief. De regeling betreft een 100 procent elektrische personenauto met een actieradius van tenminste 120 kilometer en een catalogusprijs tussen 12.000 en 45.000 euro. Het moet gaan om een auto die als elektrische auto is geproduceerd, dus niet later is omgebouwd tot elektrische auto.
Slooppremie
De verschillende branchepartijen reageren positief op de subsidieregeling. Bovag zou daarbij graag zien dat er een slooppremie komt voor de oudste diesels, zodat de vergroening van het wagenpark nog sneller gaat. Voorzitter Han ten Broeke: “Je ruilt je oude diesel in en koopt er een mooie gebruikte EV voor terug. Of je kiest een gloednieuwe via private lease. Dan wordt elektrisch rijden voor nog meer mensen bereikbaar. En je doet het milieu er ook een groot plezier mee, want je zet de vergroening van het wagenpark in een hogere versnelling. Natuurlijk moet je ook een veel schonere benzine-occasion kunnen terugkopen. Onze ideeën voor zo’n sloopregeling liggen al een tijdje in Den Haag, we hopen dat het kabinet er snel werk van maak. In het kader van de kick-start van de economie is iedereen op zoek naar stikstofruimte. Als het gaat om wegverkeer is dit de maatregel die het meeste oplevert aan reductie van stikstofuitstoot. Ik zeg: pak die kans.”
Arbitrair
Voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging is enerzijds blij dat de regeling erdoor is, maar vindt het jammer dat de subsidie is beperkt tot auto’s met een actieradius vanaf 120 kilometer. “Die grens heeft geen juridische grondslag en is arbitrair besloten. Hierdoor worden bepaalde merken en modellen feitelijk onverkoopbaar gemaakt en verdwijnen mogelijk van de Nederlandse markt. Daar is niet alleen de fabrikant, maar bovenal de consument de dupe van.”
Ook had de RAI graag gezien dat elektrische auto’s met een brandstofcel aan boord onder de regeling waren gevallen, maar die zijn nu eenmaal een stuk duurder en vallen buiten de regeling. In de optiek van de RAI is waterstof een onmisbare schakel in de energietransitie.
De ANWB tot slot is eveneens verheugd dat de subsidieregeling nu definitief is en ziet dat een elektrische auto hierdoor voor veel mensen een stuk dichterbij komt.