Het aantal dagen dat een tweedehands elektrische auto gemiddeld te koop staat bij het autobedrijf is in 2019 gestegen tot 52. In 2018 stond een elektrische occasion gemiddeld nog 33 dagen te koop.
Dat meldt BNR op basis van cijfers van de RDW. Het gemiddeld aantal stadagen over alle occasions was in 2018 64 dagen. In 2019 is dat opgelopen tot 67 dagen. Uitgesplitst naar brandstof steeg de statijd van benzineauto’s van 63 tot 66 dagen. Die van diesel steeg van 67 naar 73 dagen.
Vraag en aanbod
Dat tweedehands elektrische auto’s zoveel langer te koop staan, komt volgens de Vereniging Elektrische Rijders door verschillende oorzaken. Ten eerste is de import toegenomen. Er komen dus meer van dergelijke auto’s op de Nederlandse markt. Daarbij neemt het aanbod sneller toe dan de vraag. Ook zou volgens de VER het aanbod niet interessant genoeg zijn. Met name tweedehands elektrische auto’s met een beperkte actieradius zijn voor Nederlandse autokopers niet interessant.
Heel verschillend
Vakgarage Van der Klij in Geldermalsen heeft geregeld een elektrische occasion te koop staan. Op dit moment staat er onder andere een elektrische Ford Focus. Volgens eigenaar Ronald van der Klij is er geen peil op te trekken hoe lang die auto uiteindelijk staat. “Het is heel verschillend. Kijk, een Tesla is zo weg. Een Zoë kan ook zo weg zijn, maar hij kan soms ook wel eens heel lang staan. Veel mensen weten vaak niet dat elektrisch een alternatief zou kunnen zijn.”
Subsidie
Van der Klij verkocht in 2019 zo’n vijftien elektrische occasions. Om tweedehands elektrische auto’s interessanter te maken voor de consument pleit de VER dan ook voor een subsidie. Die komt er ook wel, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord, dat voorziet in een stimulering van 100 miljoen euro voor de handel in occasions in de periode 2021-2024. Maar zoals voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging in zijn nieuwjaarstoespraak al zei: vage plannen zijn er wel, het wachten is op het moment dat die in concrete regelgeving worden omgezet.