‘Mr. TT’ Jaap Timmer en Leo Fransen, directeur Innovam en groot TT-liefhebber, besloten de handen ineen te slaan om hun wensdroom te verwezenlijken: de oprichting van het TT Museum in – waar anders – Assen. Het museum is er nog niet, maar de voorbereidingen zijn al een tijd in volle gang. “De TT is een onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed geworden en zo’n stuk cultuurhistorie verdient gewoonweg zijn eigen plek.”

We spreken twee van de leden van het dagelijks bestuur van Stichting TT Museum in schouwburg De Nieuwe Kolk in Assen, waar het depot van het nog op te richten museum is gevestigd. De naam Jaap Timmer is onlosmakelijk verbonden met de TT. Timmer en Fransen zijn vanaf het begin betrokken bij de Stichting Vrienden van het TT Circuit Assen. De eerste vraag aan het duo Timmer en Fransen ligt nogal voor de hand: hoe is het idee voor het TT Museum ontstaan? Timmer: “Naar aanleiding van een tijdelijke expositie in de week van de TT eind 2015, zeiden Leo en ik tegen elkaar dat het zo jammer is dat Assen, met zijn roemrijke TT-geschiedenis, geen eigen museum heeft. Binnen enkele weken hadden we een werkgroep geformeerd en dat heeft geresulteerd in de oprichting van de Stichting TT Museum. Meteen zijn we gaan praten met de stichting Circuit van Drenthe, organisator van de TT en sindsdien steken we er zo’n beetje al onze vrije tijd in. Het museum moet en zal er ook komen.”

Experience

Fransen vervolgt: “We hebben zeer regelmatig contact. De stichting is opgericht om het TT Museum gestalte te geven. Wij praten dan ook met gemeente en provincie en we hebben een bureau in de arm genomen dat een prachtig businessplan heeft gemaakt. Een museum is tegenwoordig geen statische uitstalling meer, maar een experience, een belevenis. Dan is de volgende vraag: waar gaan we dat museum vestigen? In principe zijn er twee opties; bij het circuit zelf of elders in Assen.” Timmer vult aan: “Het nadeel van bij het circuit is dat, behalve de dagen en weken dat er evenementen zijn, het maar een troosteloze aanblik biedt. Er zijn plannen om een factory outlet center te bouwen, een icedome en een TT Plaza. Daar zou men ons ook onderdak willen geven. Maar goed, die plannen zijn allemaal nog heel pril. Een andere optie is hier in de binnenstad. Het oude hotel ‘Het Wapen van Drenthe’, waar de TT ooit is opgericht, zou erg mooi zijn alleen is het nadeel daar dat de ruimte te klein is. Momenteel maken we gebruik van de depotruimte, maar we willen de beslissing niet te ver voor ons uitschuiven. Iedereen zegt: jullie zijn bezig met het TT Museum, wanneer komt het er nou? Vóór april moet er een knoop zijn doorgehakt.”

Boet van Dulmen

Timmer: “Wat heb je verder nodig? Een collectie. Er zijn gelukkig al veel mensen die hebben toegezegd te willen schenken of spullen in bruikleen willen geven. Ze zeggen: maar dan moeten we wel weten waar dat museum komt. Het staat nu bij ons in de opslag, als jullie het ook in een opslag zetten, wat is dan het verschil? Dus ook daarvoor geldt: de keuze voor de locatie is heel belangrijk. En tenslotte: er is geld nodig. Dat moet komen van sponsoren, van de overheid, van museumfondsen en mogelijkerwijs van goede doelenloterijen die ook steun willen bieden. Hier zijn we momenteel ook hard mee bezig.  

‘Het is onze plicht als museum om de materiële documenten van het verleden te bewaren en bewaken.’

  Fransen: “Wat ons drijft? De TT is misschien we het bekendste sportevenement van Nederland. Je kunt overal op de wereld komen en Assen en TT kent bijna iedereen. We barsten in Nederland van de musea over elk willekeurig onderwerp, dus het is te gek dat een evenement dat jaarlijks mee dan honderdduizend bezoekers trekt, geen eigen plek heeft om die historie en beleving van de motorsport te laten zien. Het museum zal minimaal 1000 m² groot moeten zijn, dat is het doel. Er zijn al aardig wat stukken ingebracht: van de verongelukte coureur Jack Middelburg, de laatste Nederlandse TT-winnaar, hebben we van zijn zoon en vrouw het aanbod van zijn motorfietsen gekregen. En twee motorfietsen van Yamaha waar Boet van Dulmen op heeft gereden, zijn ook al toegezegd. Die komen pas wanneer we ze waardig kunnen tentoonstellen. En dan moeten we nog actief op zoek, dat doen we wereldwijd. Wij zijn natuurlijk geen museumexperts, dus we hebben de juiste mensen nodig om dat op een goede manier te begeleiden voor ons. Conservator Joost van Linge is daarvoor dan ook de juiste man.”

Vastgelijmd

Van Linge haakt aan: “De spullen die we tot nu toe hebben gekregen komen overal en nergens vandaan. Foto- en filmmateriaal, dat is er in overvloed. Net zoals programmaboekjes en affiches. Echte unieke stukken vergaren, dat wordt het lastigste deel. We krijgen spullen aangeboden van mannen die vroeger onder de hekken doorkropen om de TT te kunnen meemaken. Mannen die vastgelijmd zaten aan de TT met hun notitieboekjes vol rondetijden. Mannen die groot geworden zijn op en om het circuit. Dikwijls zijn zij begonnen als hulpje, probeerden in het rennerskwartier te komen om later als baancommissaris te eindigen. Van hen en van hun erfgenamen krijgen we spullen aangeboden. Het is onze plicht als museum om, zoals dat in ons jargon zo mooi heet, de materiële documenten van het verleden te bewaren en bewaken. Als wij het niet doen, dan gaat het weg. Archiveren doen we heel nauwkeurig en zo uitvoerig mogelijk. Een lid van onze werkgroep was monteur bij Egbert Streuer. Dus hebben we de teamkleding van Streuer hier. Maar het meeste is afkomstig van Assenaar Bertus Streutker, TT-fanaat in hart en nieren. Hij had een enorme collectie die hij het museum schonk. Nagenoeg zijn hele huis stond en hing vol met TT-spullen. Spullen waar wij nu onnoemelijk dankbaar voor en blij mee zijn.” Enkele weken na dit interview overleed Jaap Timmer.

BINNEN KANTOORUREN Jaap Timmer is onlosmakelijk verbonden met het TT Circuit. Mr. TT is vanaf het begin betrokken bij de Stichting Vrienden van het TT Circuit Assen en van jongs af al bij de activiteiten op het TT Circuit. Internationaal was Timmer zeer actief betrokken bij de motorsport. Leo Fransen is algemeen directeur van Innovam, het kennis- en opleidingscentrum van en voor de mobiliteitsbranche. Sinds 2009 is Fransen bestuurslid Stichting Vrienden TT Circuit Assen en secretaris en mede-grondlegger van het TT Museum in wording.

Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. Dit plan verdient maximale steun. Ik zeg dat vanuit mijn hart omdat de aanduiding “TT” mij meteen bij het lezen van het bericht zoveel mooie herinneringen oplevert. Als 3-jarig mannetje was ik (in 1947) met mijn vader al in het rennerskwartier en zat ik op de tank van de Triumph van Drikus Veer. Mijn vader, geboren in Assen heeft vanaf de eerste TT in Rolde in 1925 alle races bezocht totaan 1990, laatste 10 jaar steeds op uitnodiging van Jaap Timmer. Ikzelf heb vanaf mijn 9e jaar een jaar of tien de races vanaf de hoofdtribune gevolgd, het eerste jaar nog op het oude circuit (weinig doorkomsten). De overgang van 1-cilinder Norton’s naar de huilende Moto Guzzi’s en Gilera’s komen zo maar weer in mijn gedachten op. Kortom: geweldig als het museum er komt en daar dan weer de stem van Piet Nortier te horen zal zijn, terwijl ik het enthousiste commentaar van Jaap Timmer natuurlijk ook niet gemakkelijk zal vergeten. Succes mannen.

Laatste nieuws
7 april 2025
R5 tot EV van het jaar 2025 verkozen
7 april 2025
8,5% meer loon medewerkers tankstations en wasbedrijven
7 april 2025
Petronas Syntium levert smeermiddelen Autohero-centra
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
Meest bekeken berichten
Recente reacties