Het aantal personenauto’s van vijftien jaar of ouder is sinds 2008 meer dan verdubbeld. Vooral het aantal youngtimers (15 tot 25 jaar) is toegenomen, signaleerde het CBS onlangs. Met de cijfers van RDC achter de hand duiken we de youngtimerwereld in. Wat daarin vooral opvalt, is hoe weinig zakelijke rijders gebruikmaken van de mogelijkheden die deze auto’s belastingtechnisch bieden.

Nederland telde volgens CBS op 1 januari 2018 bijna 1,9 miljoen young- en oldtimers. Tien jaar eerder waren dat er nog ongeveer 900.000. Voor dit artikel focussen we ons op de bouwjaren 1994-2004, het tijdvak der youngtimers. Cijfers van RDC laten zien dat dat er al inmiddels bijna twee miljoen zijn. Zakelijke rijders genieten in dat segment een bijtelling van liefst 35 procent, maar omdat deze niet over de nieuwprijs maar over de handelswaarde berekend wordt, is het fiscaal uitermate interessant. De discussies erover tijdens verjaardagen en borrels verdelen zich tussen ‘kijk mij goedkoop rijden’ en ‘stelletje milieuvervuilers, aanpakken!’

Anderhalf procent

youngtimersDe cijfers laten echter zien dat slechts 25.069 klein zakelijke rijders dit voordeel benutten, slechts 1,27 procent van alle youngtimers. Tel je fleet & lease erbij op plus de rentals dan kom je nog niet verder dan 1,53 procent. De branche is zelf ook nog goed voor een kwart procent. Afhankelijk van je positie tijdens dergelijke borrels/verjaardagen levert dat dus de reactie ‘waar hebben we het over’ op tegenover ‘elke zakelijke youngtimer is er eentje te veel’. De koppeling met gereden kilometrages is niet beschikbaar dus een verdere analyse gaat daar mank.

Hybride

Daarom is het interessant te zien hoe de brandstofmix ligt. Dat 92,16 procent benzine tankt is geen verbazing waard. Het dieselend segment blijft beperkt tot 6,11 procent. De opkomst van hybridetechniek begint zijn eerste beslag te krijgen in dit overzicht, want met een bouwjaargrens bij 2004 zien we toch al 1191 exemplaren: 1085 keer de Prius maar ook 75 Civics en 5 Insights. Volledig elektrische exemplaren zien we bij de merken die daar al vroeg mee bezig waren, zoals Peugeot-Citroën of Smart. Er staan echter ook bouwsels tussen als een BMW Z3 met een elektromotor in plaats van de zes-in-lijn.

Per merk

Opvallend aan de aantallen per merk is dat Opel weer op de eerste positie staat, boven respectievelijk Volkswagen, Peugeot, Renault en Ford. Natuurlijk in die jaren was het merk nog aanvoerder van de registratielijsten, maar de im-/exportstromen en sloopcijfers hebben daarin dus geen verschuivingen opgeleverd. De Duitse premiummerken Mercedes en BMW vallen als eerste buiten de top tien. Dit artikel is ook te lezen in nummer 2 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 22 februari is verschenen.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
31 maart 2025
Toyota populair op Urk, BMW domineert in Blaricum en Bloemendaal
31 maart 2025
Apk significante aanjager werkaanbod
28 maart 2025
Systeem Kia waarschuwt voor naderende hulpdiensten
28 maart 2025
Vakgarage vernieuwt magazine Dichtbij
Meest bekeken berichten
Recente reacties