De gemiddelde aanschafbelasting (BPM) op een nieuwe benzineauto is tussen 2012 en 2018 met 56,4 procent gestegen (van 2.967 euro naar 4.643 euro). Voor een dieselauto steeg de BPM met 82,7 procent (van 4.857 euro naar 8.876 euro).

steven-van-eijckDit blijkt uit een analyse van de verkoopcijfers van nieuwe personenauto’s door RAI Vereniging. Volgens voorzitter Steven van Eijck staat de stijging haaks op de kabinetsbelofte om de BPM deels af te bouwen. “Het wordt ieder jaar minder aantrekkelijk om een nieuwe auto in Nederland te kopen.”

BPM

De almaar stijgende BPM op nieuwe auto’s draagt er volgens hem aan bij dat autokopers in Nederland “massaal” kiezen voor een gebruikte auto uit binnen- of buitenland. “Dit ondanks afspraken om de BPM tot 2021 met zo’n vijftien procent af te bouwen. En sinds de recente overgang naar de nieuwe WLTP-emissietest in Europa is de aanschafbelasting op de meeste nieuwe auto’s in Nederland alleen maar verder gestegen. Dit staat haaks op de toezegging van de staatssecretaris van Financiën dat de automobilist niet de dupe van de invoering van de nieuwe test mag worden.”

Vergroening

De totale BPM-opbrengsten bedroegen in 2018 ruim 2,1 miljard euro. Volgens Van Eijck is in bijna geen ander Europees land de belastingdruk op nieuwe auto’s zo hoog als in Nederland. Dit heeft grote gevolgen voor de luchtkwaliteit en het terugdringen van CO2. “We houden de voor vergroening noodzakelijke technologische vooruitgang tegen door de belasting op nieuwe auto’s almaar te verhogen.” Tussen 2000 en 2017 is de gemiddelde leeftijd van het Nederlands wagenpark gestegen van 7,3 jaar naar 10,5 jaar.

Parallelimport

Afgelopen jaar werden voor het tweede jaar op rij meer dan tweehonderdduizend gebruikte auto’s geïmporteerd: in totaal 207.717. Ruim een derde is hooguit twee jaar oud en volgens Van Eijck voor een belangrijk deel substituut voor nieuw in Nederland. De CO2-uitstoot van deze groep geïmporteerde auto’s lag gemiddeld 14 gram hoger dan de gemiddelde CO2-uitstoot van alle in 2018 in Nederland verkochte nieuwe auto’s (126 gram om 112 gram). De bij import vereiste BPM-aangifte kost de overheid volgens RAI Vereniging “handenvol geld en is fraudegevoelig”.
Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. Als mij gevraagd zou worden wat een gemakkelijke manier is om meer nieuwe auto’s te kunnen afzetten, dan zou ik ook meteen roepen (zonder verder nadenken) “de BPM is te hoog, die moet omlaag”. Bij zo’n uitlating zou ook ik geen aandacht (willen) geven aan het feit dat de BPM een jaar of tien geleden veel hoger was, het bracht toen bij vergelijkbare aantallen nieuw verkopen jaarlijks zo’n 4 miljard in het laatje bij de fiscus. Bovendien zou ik, net als Van Eijck blijkbaar, maar al te graag voorbij willen gaan aan het feit dat autoproducenten jarenlang door sjoemel-software (al weer bijna vergeten?) iedereen hebben bedonderd en dus ook de fiscus in ons land. Maar nu duidelijk wordt dat ook de nieuwe emissie testen niet de werkelijke uitstoot in beeld brengen zou ik een aandrang om eens flink uit te halen naar anderen maar liever negeren. Gewoon stilzitten tot het scheren voorbij is en maar hopen dat de EV subsidie misschien toch doorgaat, zou ik denken.

Laatste nieuws
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
Meest bekeken berichten
Recente reacties