Het zal menigeen verrassen maar in ons wagenpark is het model 107 dé archetypische Peugeot, nipt voor de 206. Het merk viert het 210-jarig jubileum, maar als automotive vakblad laten we de pepermolens verder buiten beschouwing.
Beide waren langlopende modellen (206 goed voor vijftien jaar en 107 voor tien) maar de laatste registratie was wel in 2015. Voor een actueler model kunnen we pas op de derde plaats terecht: de 308 (al twaalf jaar in productie). Waar de 107 en de 206 elkaar amper ruimte gunnen en strijden om die toppositie, staat de 308 nog op flinke afstand: grofweg zeventigduizend stuks tegenover honderdduizend. De nummer vier (208) zit daar nog zo’n tienduizend stuks onder, de 307 maakt de top vijf compleet met 56.518 gekentekende auto’s. Daarmee is de top vijf alleen goed voor iets meer dan de helft van alle in ons land actieve Peugeot-kentekens.
Onvermoede exoten
Opvallend: alle vijf zijn het klassieke modellen in de populaire A-, B- en C-segmenten. Klassiek, als in heel veel hatchbacks en stations, genoeg cabrio’s en hier en daar een mpv. Althans volgens de officiële karakterisering. Het daadwerkelijke mpv-gehalte van een 308 SW, daar is wel over gedebatteerd. Sedans ontbreken op een uitzondering na. Want, er rijdt gewoon een 308 sedan (bouwjaar 2017) in ons land rond. Hoe exotisch wil je het hebben? Menig exclusief model met een fors hogere catalogusprijs is eindeloos minder bijzonder in aantallen dan zo’n voor de Chinese markt bedacht exemplaar in ons land is.
In ons land rijden ook welgeteld zes exemplaren van de Peugeot 4008. Voor wie zich even achter de oren moet krabben om het model op het netvlies te krijgen: denk aan een Mitsubishi ASX met aangepaste neus en derrière. Alle zes parallel geïmporteerd, want nooit middels officiële kanalen beschikbaar geweest in ons land. Peugeot heeft vaker met Mitsubishi opgetrokken om zich in het SUV-domein te kunnen profileren. Denk aan de Outlanders met Peugeot-facelift (4007), goed voor 528 stuks.
Klassiekers
In een jubileumjaar ontkom je niet aan de mijlpalen en daarmee dus ook niet aan de 205. De eerste auto voor ondergetekende, een Génération uit de jaren dat het model op zijn laatste benen liep. Het model dat begin jaren tachtig Peugeot voor ondergang behoedde en ondanks herhaaldelijke pogingen het eerder uit productie te halen toch maar bleef en bleef. Het zou geen opvolger krijgen, maar die kwam er toch vlak voor de eeuwwisseling toen de 205 definitief de geschiedenisboeken inging. De botsproeven konden er gewoonweg niet meer mee worden doorstaan. Dat er toch een opvolger kwam in de vorm van een 206 bleek een ongekend succes op te leveren waardoor dat model in ons land nog altijd in die modeltopvijf staat van het merk. En de aanstichter daarvan, de 205? Nog altijd goed voor 4368 stuks, veruit het merendeel uit de jaren negentig stammend. De vroege exemplaren zijn relatief schaars in het rijdend park.
Brandstofmix
We husselen de datamolen nogmaals om de focus te leggen op de brandstofmix. Een exoot komt bovendrijven in de vorm van de 5008 met bouwjaar 2019. Niets bijzonders? De LNG-uitvoering maakt het tot een uitzondering op een type dat verder ruim zeventienduizend keer in ons land voorkomt. Dat één van de honderdduizend 107’s een biobrandstof verstokend exemplaar is uit 2013 mag ook bijzonder heten, er is geen ander exemplaar dat hem dat nadoet. Opvallend is dat bij dit merk LPG tweemaal zo vaak voorkomt als de hybrides. CNG komt niet verder dan zes auto’s. Bijna tachtig procent is benzine, bijna twintig procent diesel. Dat zegt alles over de relatieve schaarsheid van hybride, full ev, LPG en CNG.