Nog geen kwart miljoen cabriolets rijden er in ons land, zo blijkt uit de RDC-rapportage die we voor deze uitgave van Aftersales Magazine analyseren. De lijst met aantallen naar bouwjaar laat een trieste aftekening van de werkelijkheid zien: autofabrikanten verschralen hun leveringsgamma.

Rationeel volledig te begrijpen natuurlijk. Autofabrikanten moeten investeren in de omschakeling naar elektrische aandrijving en nicheproducten zoals cabrio’s of coupés zijn als de spreekwoordelijk kool het sop niet meer waard. Over de concurrentie van nieuwe toetreders nog maar gezwegen. Er rijden anno 2025 minder cabrio’s van het bouwjaar 2024 rond dan van 1990 of zelfs van 1971, om maar wat te noemen. Van bouwjaar 2004 rijden er twaalf (!) keer zo veel rond als van 2024. Het tijdvak 2003-2008 steekt schril af bij de periodes ervoor en erna.

Een veelgehoord argument is de opkomst van de suv in alle segmenten. Een enkele fabrikant heeft geprobeerd die twee uitersten te kruisen in een nieuwe crossovervariant. Zoals Volkswagen recent nog deed in het C-segment met diens T-Roc. Succesvol? Mwah. We vinden maar liefst vier kentekenregistraties in de lijst en de helft staat dan nog op naam van de branche zelf. In 2017-2018 had Range Rover er een op basis van de Evoque. Die had een uitermate korte productieperiode en komt mede daardoor ongetwijfeld in ons overzicht niet voor.

‘Overige modellen’

Dat kan echter ook te maken hebben met een andere fenomeen. Een vijfde van de registraties in de door ons opgevraagde lijst valt in de categorie ‘overige modellen’. Anders gezegd, als het een apart model was dan zou het met afstand op de eerste plek staan. Deels door parallelle import, maar ook omdat sommige modellen zozeer niche binnen een niche zijn dat een aparte vermelding onhaalbaar blijkt. Een veelzeggend voorbeeld: alle Kevers uit vorige eeuw vallen onder het kopje ‘overige’, tussen modellen zoals Beetle (sinds 2003, BL), Eos en Golf. Maar het sportmodelletje Karmann-Ghia valt er ook tussen, we kunnen niet aannemen dat die aantallen alleen Kevers betreft.

Al die ‘overige modellen’ strepen we dus even door. De bovenste positie valt niet langer te beurt aan de 47.719 onbekenden maar aan 15.636 Mini’s (dus exclusief de varianten met een andere modelnaam zoals Cooper of 1300). Had Volkswagen de naam Golf vastgehouden en niet een uitstapje gemaakt onder de noemer Eos dan stonden de Wolfsburgers beduidend hoger dan Mazda’s MX5. De 3213 Eos-en moeten we echter apart vermelden en dan houden we nog zo’n tienduizend Golfs over, aardig wat minder dan die 11.501 MX5’s.

206 en SLK

In de top tien met modellen staan BMW en Peugeot als enige met twee vermeldingen. BMW’s Z4 staat op plek vier met 8480 stuks, zo’n 250 meer dan de 206 van Peugeot. Die vijfde plek moet de 206 wat ons betreft eigenlijk gewoon delen met de SLK van Mercedes-Benz want het scheelt precies één kentekenregistratie. De vertroebeling die in de modeloverzichten ontstaat door de aanwezigheid van de ‘overige modellen’ haalt de betrouwbaarheid van elke uitspraak onderuit. Zo staan er bijvoorbeeld ook Z4’s van de eerste generatie geregistreerd als M Roadster en die groep verdwijnt uit het zicht dankzij deze vergaarbak genaamd overig. Het zijn er nooit genoeg om de Golf van diens plek te stoten, maar het precieze aantal moeten we dus schuldig blijven.

Als we de focus verleggen van het model naar het merk dan zien we de fabrikanten van de genoemde modellen terug maar in een andere volgorde. Mini-moeder BMW staat op één, met een flinke voorsprong op de aartsrivalen bij Mercedes-Benz. Peugeot, Volkswagen en Audi maken de top vijf compleet, voor Mini en Mazda. Saab mag lang en breed gestopt zijn met nieuwe auto’s te maken, het merk is nog altijd goed voor de negende plek in cabrioland, achter Porsche maar ver voor Fiat.

Weinig ev

De brandstofmix is met 96,5 procent benzine nogal eenzijdig, maar dat ligt ook aan de gekozen tijdspanne en het aanbod onder fabrikanten. Desondanks, 555 volledig elektrische exemplaren is weinig als we naar de mix van het gehele park kijken. Mini, Smart en Fiat zijn de veelvoorkomende exemplaren als het gaat om elektrische cabrio’s. En natuurlijk vallen hier ook de 29 tweezitters van MG onder, de Cyberster. Met bijna 3000 diesels, iets minder hybride exemplaren en tweeduizend exemplaren op LPG hebben we de lijst wel zo goed als compleet.

Ten slotte een blik op de segmenten. Veruit het grootste segment draagt de letter G: lower sports. Dit is de vergaarbak, goed voor ruim zestigduizend kentekens, waar modellen als de MX5, Z4, SLK, TT of C70 genoteerd staan. Het C-segment is met 42.271 goed voor plek twee. De derde plek is weer een statistische nachtmerrie: niet ingedeeld. Het B-segment telt 33.128 stuks en de segmenten H (upper sports) en D zweven rond de grens van dertigduizend stuk. Dat is respectievelijk vijf keer zo veel als het A-segment en zes keer het E-segment.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
8 juli 2025
Tesla-rijders besparen 32 miljoen ton CO₂-uitstoot
8 juli 2025
Prijs occasion stijgt zes maanden op rij
8 juli 2025
Elektriciteitsverbruik wegverkeer in vijf jaar vervijfvoudigd
8 juli 2025
Serenco breidt assortiment Powerhand uit
8 juli 2025
Steeds minder nieuwe daklozen
7 juli 2025
IBIS Istanboel was een “IBIS-klassieker”
Meest bekeken berichten
Recente reacties