Het is eind augustus als de teller onder de 260.000 registraties stokt en de maand september begint. De sector zelf is goed voor zo’n 43.000 registraties, bijna zeventien procent. Ter vergelijk: de particulier vertegenwoordigt twintig procent. Elke tweede auto is geleaset, zonder huurauto’s mee te rekenen.

Het beoordelen van de registraties is anno 2023 geen eenvoudige klus. Tesla is met diens Model Y hard op weg om de titel best verkocht (meest geleverde) model van het jaar te claimen. De nummers twee en drie over de eerste acht maanden zitten er liefst duizend stuks achter. De Geely-zusjes (of is nichtjes een beter passende term?) Lynk&Co 01 en Volvo XC40 zitten beide rond de 5500 stuks, waarbij Volvo zo’n tweehonderd kentekens achterblijft.

Zodra we het eigenarenoverzicht erbij halen verschuiven de panelen significant. Eén op de drie Model Y-kentekens is in handen van een particulier, 43 procent is van de leasemaatschappij, minus nog eens vier procent voor Lease RTL. De 208 daarentegen zou volgens deze lijst slechts zes procent particuliere eigenaren bereiken en 42 procent via leasemaatschappijen. Ongeloofwaardig? Vergeet niet dat er ook nog eens 1541 kentekens door de sector zelf geregistreerd zijn. Voor de Picanto zijn zowel de particuliere als de leaseregistraties hoger dan bij de 208 maar de eigen registraties nog minder dan de helft.

Abonnementen

De beste uitleg voor wat hier aan de hand is kunnen we verstrekken door Lynk&Co erbij te halen. Zoals gemeld zijn er vrijwel net zo veel 01’s geregistreerd in 2023 als XC40’s, maar de tenaamstelling verschilt dag en nacht. Liefst negentig procent van de Lynk&Co’s staan op naam van de sector zelf, weinig verrassend gezien het gehanteerde abonnementenmodel. Slechts 26 privé kentekenregistraties telt het model (bouwjaar 2023), de XC40 is goed voor 1481 stuks en slechts 171 eigen registraties. De combinatie van Lease en Lease RTL vertegenwoordigt bij dit model zestig procent van de kentekens.

Als we de bedrijfsvoorraden erbij pakken (apart vinkje bij dataleverancier RDC) dan zien we het verschil tussen de ‘oude’ distributievorm via aangesloten merkdealers en de directe verkoopconstructies direct in beeld. De genoemde top vijf verschuift onderling van positie waarbij Lynk&Co met tien stuks het minste in de bedrijfsvoorraden voorkomt. Het dozijn Model Y betekent een tweede plek voor dat type. De XC40 staat drie keer zo vaak op voorraad als de 01 van Lynk&Co. Tsja, en dan het duo 208 en Picanto. Met respectievelijk 361 en 246 voorraadauto’s zijn zij de nummers één en twee van dit vijftal.

Eigen-registratietoppers

Het hoeft dus geen betoog dat de Lynk&Co met diens abonnementenmodel de onbetwiste marktleider is in het segment ‘eigen registraties door de sector’. De MG 5 is met 51 procent de nummer twee, waarbij we wel moeten aantekenen dat het hier om 304 registraties gaat op een totaal van 600. Citroën zit met de C4 tegen bijna 1400 kentekens, waarvan veertig procent als eigen registratie te boek staat. De Hyundai Bayon en de Opel Crossland maken de top vijf vol met eigen registraties van respectievelijk 39 en 38 procent op een totaal volume van 730 en 514 stuks. Let wel: die registraties door de voertuigsector kunnen demo’s, huurauto’s, maar dus ook via abonnementen verstrekte auto’s zijn.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
11 april 2025
ProMedia neemt Aftersales Magazine over
10 april 2025
CarXpert: zestig franchiseovereenkomsten getekend
10 april 2025
TNO opent smart mobility center op Helmondse campus
10 april 2025
Boetes voor Nokian en oud-werknemers
10 april 2025
VZR: Hoge afkoopsommen bij verplichte elektrische auto’s onacceptabel
9 april 2025
Nexus Automotive International onthult bandenstrategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties