Bij PGZ, de autodealergroep van onder meer Porsche in het zuiden van Nederland, werden auto’s tot voor kort alleen met de hand gewassen. Met de toevoeging van de merken Jaguar en Land Rover werd op het terrein een nieuwbouw gerealiseerd, waarin uiteindelijk toch voor een wasstraat met rollover werd gekozen.
Marketingmanager Robert van Barneveld is samen met aftersalesmanager Martin van Os verantwoordelijk voor het carwashproject bij PGZ. “Het is de eerste keer dat we voor een wasstraat kiezen binnen ons bedrijf. Als Porsche- en Bentley-dealer zit je traditioneel in een segment waar auto’s enkel met de hand gewassen worden. Het vooroordeel heerst dat het resultaat in een carwash over het algemeen toch minder is: minder schoon en meer kans op beschadigingen. Toen wij het dealerschap van Jaguar en Land Rover erbij kregen, hebben we de mogelijkheid van een wasstraat opnieuw bekeken, als een middel om in dezelfde tijd een veelvoud aan wasvolume te kunnen realiseren. Niet gebaseerd op aannames, maar op basis van feiten.
We hebben ons door Washtec uitgebreid laten voorlichten over de mogelijkheden. Ook hebben we drie locaties bezocht, bij dealers, maar ook bij een universeel autobedrijf. Daarna hebben we ons oordeel over wat een wasstraat anno nu kan toch bij moeten stellen. We zijn zelfs heel enthousiast geworden over wat we zagen aan mogelijkheden en hoe goed en veilig een rollover reinigt.
Er is nieuwe techniek op het gebied van zachte borstels, die in combinatie met de juiste machine de lak misschien wel minder beschadigt dan wanneer je met de hand wast. En er is de mogelijkheid om onder hoge druk borstelloos te wassen, wat vooral van belang is als er een lakbehandeling op de auto zit, of wanneer je een cabriolet met canvasdak wilt wassen. Daar wil je liever niet met borstels overheen.
Exploitatie
Om ook die mogelijkheden te hebben, hebben we zeker niet bezuinigd op de machine. Daarvoor hebben we wel nauwkeurig de kosten en de baten tegen elkaar afgewogen. Als zo’n machine ons tijd en mankracht zou besparen, levert dat immers voordeel op.
Zelf gebruiken we al bijna duizend wassingen per maand, maar dat is nog niet de maximale capaciteit van de machine, wat het mogelijk maakt om de wasstraat daarnaast extern te exploiteren. Het concept dat we daarvoor hebben bedacht, is bij uitstek geschikt voor bedrijven in de omgeving met een voertuigvloot. We sluiten met hen een bulkdeal, gecombineerd met een haal- en brengservice op afgesproken momenten. De afgelopen maanden is dat traject door de lockdown en het gedwongen thuiswerken een beetje stil komen te liggen, maar we zijn die gesprekken nu weer langzaam aan het opstarten. De eerste klanten hebben zich intussen al gemeld.
De wasstraat ook voor particulieren beschikbaar maken is om een aantal redenen niet voor de hand liggend. Ten eerste bevindt de wasstraat zich op eigen terrein, dat niet vrij bereikbaar is vanaf de openbare weg. Je moet veel te diep het terrein op om bij de wasstraat te kunnen komen. En we maken dus ook intern veel gebruik van de wasstraat. Als er veel particulieren op af zouden komen en er staat een rij wachtende klanten, dan is de wasstraat voor eigen gebruik niet meer beschikbaar, dan frustreren we onze eigen processen. We hebben niet alleen de klantenauto’s, maar ook nog onze demo-auto’s, de huurauto’s et cetera. We gebruiken de wasstraat niet alleen voor Jaguar en Land Rover, maar ook onze naastgelegen Porsche- en Bentley-locaties ervaren het gemak ervan. Zeker in de winter is met de hand autowassen een behoorlijk fysieke baan.
Investering
De wasstraat werd gepland in een periode dat corona nog naar niets anders verwees dan naar een bepaald Mexicaans biertje. We zijn met de bouw gestart net na de zomer van 2019, maar ook met de kennis van nu hadden we waarschijnlijk voor deze investering gekozen. Zo’n apparaat is niet goedkoop, zeker niet als je hem, zoals wij, compleet uitgerust wilt hebben, maar ook mensen zijn niet goedkoop. Als je uitrekent wat het uiteindelijk bespaart aan mankracht, gecombineerd met de exploitatiemogelijkheden, dan was het totaalplaatje voor ons uiteindelijk toch interessant genoeg.”