Voor de occasionmarkt lijkt het ergste van de coronacrisis al weer achter de rug. Dat concludeert remarketingspecialist XRAY na een analyse van de cijfers van afgelopen dagen.
“Het aantal inruiltaxaties groeit weer en het aantal biedingen op de B2B-veiling neemt duidelijk toe”, aldus Tom Corduwener van XRAY. “Ook zien we weer een voorzichtige groei in het aantal bpm-importberekeningen. De RDW is aan het opschalen en verwerkt aanzienlijk meer keuringen dan de afgelopen drie weken.”
Prijsdaling
Ook wat betreft de prijsstelling van occasions is XRAY optimistisch. XRAY verwijst daarvoor naar een bericht in het AD van vorige week, waarin Duitse experts verwachtingen uitspreken over kortingen op tweedehands auto’s tot wel 50 procent. Corduwener gelooft daar helemaal niets van. “Integendeel; als gevolg van de afname in inruil en import kan er zelfs een tekort aan gebruikte auto’s ontstaan. Als de economie voorzichtig weer wordt opgestart gaan we weer reizen, maar wel reizen in eigen land of de buurlanden, geen verre reizen. De bus, trein en zeker het vliegtuig zullen voorlopig gemeden worden. Als we weer voorzichtig gaan reizen, zal men absoluut kiezen voor veiligheid en onafhankelijkheid. De auto!”
XRAY verwacht dan ook dat de markt zich snel zal herstellen en dat het huidige lagere prijsniveau van tweedehands auto’s van tijdelijke aard is.
0 reacties
Was het maar waar. Wie de biedingen volgt op belangrijkste veilingsites, ziet beduidend lagere noteringen dan twee maanden geleden. Natuurlijk zijn er in de B2C showrooms nauwelijks prijsdalingen te zien; een vraagprijs verlagen als er nauwelijks vraag is heeft geen zin. Maar wanneer nu een particulier (zonder iets te moeten inruilen) een bod doet op een showroom-auto ruim onder de vraagprijs dan is-ie meteen de nieuwe eigenaar. Herstel van de markt kun je alleen afleiden van toename in registraties/ kenteken overschrijvingen. Het melden van een tekort aan jong gebruikt begrijp ik al helemaal niet, de huidige staande voorraad zou zo maar eens meer dan voldoende kunnen zijn voor het verkooppotentieel van de komende 6 maanden, terwijl er nog steeds jong gebruikte auto’s bijkomen van uitlopende leasecontracten. Gegevens van de crises van 1973, van 1980 en van 2008-2009 geven een duidelijk beeld van wat er te wachten staat en dat is niet van geringe impact. Gelukkig is dat (voor solide ondernemers) de rente van voorraadfinanciering heel laag staat.
De cijfers liegen niet. Uit de statistieken van week 12 t/m week 15 blijkt duidelijk een voorzichtig herstel qua taxaties, qua biedingen, qua transacties en qua BPM aangiftes. Niet het niveau van voor de crisis maar zeker stijgende lijn. Een mogelijk tekort aan gebuikt is niet heel vreemd. Er wordt veel minder ingeruild en een aantal grote leasemaatschappijen heeft een afleverstop afgekondigd om de instroom van eindelease-contractauto’s te beperken. Daarom is XRAY hoopvol/positief gestemd. Natuurlijk zijn we er nog lang niet en zal menig dealer fors last ondervinden van de crisis. Het gemiddelde rendement was immers al niet formidabel. Juist dan belangrijk een goede benchmark te hanteren voor waardes gebruikte auto’s.
Heer Corduwener, Cijfers bieden inderdaad goed inzicht in de veranderingen in de markt; het lager aantal kentekenoverschijvingen (cijfers) duidt dan ook precies aan dat de verkopen afnemen en dus dat voorraden in stand blijven. Oftewel: een tekort niet in zicht. Het lijkt erop dat deze crisis een lange nasleep zal hebben en in die tijd zullen er beslist nog behoorlijk wat ex-leaseauto’s een faillissement-auto’s bijkomen, en gaan beslist tegen een lagere prijs het handelscircuit in. Wie de biedingen volgt die nu gedaan worden op courante auto’s en dat vergelijkt met de openingsbiedingen van 2 maanden geleden ziet een afname van 15 tot 25%. Maar dat neemt niet weg: ik hoop dat U gelijk krijgt en dat het wel snel zal bijtrekken; we gaan het zien.