Vanuit een distributiecentrum in Amsterdam-West levert Stern Parts sinds kort originele schadedelen aan eigen dealers én aan dealers van ‘vreemde’ merken. Een totaaloplossing met winst op velerlei fronten.
In het magazijn-in-opbouw galmt het geluid van logistieke activiteiten. Vakspecialisten met headsets nemen in een cabine doorlopend bestellingen op. Over enkele maanden is de inrichting afgerond, zo luidt de planning, en valt de officiële opening te verwachten. Eenmaal op volle sterkte gaan hier dan dagelijks zo’n zeshonderd bestellingen van originele schadedelen de deur uit. Bestemd voor 32 automerken – ook labels die Dealergroep Stern niet zelf in portefeuille heeft.
Het was de inmiddels ter ziele gegane keten CARe die zo’n zes jaar terug opperde óm het leveringsproces rond schadedelen efficiënter te maken. Waarom niet, in plaats van dagelijks pakweg vijf verschillende, werkproces verstorende busjes aan de deur, voortaan slechts eentje? Met daarin alle benodigde schadedelen van uiteenlopende merken? Stern Parts nam de handschoen op. Het startte in 2016 met een buitendienst (salesmanagers, accountmanagers) en deelde klantgebieden in. De accountmanagers faciliteerden het auto- en schadebedrijf om hun automatisering zo in te regelen dat ze bij voorkeur digitaal bestellen.
Rolkooien
De aanpak bleek te smaken naar meer, vertelt Wim Lücken, manager Stern Logistiek. “Ook importeurs van ‘vreemde’ merken haakten aan.” Met als resultaat dat Stern Parts recentelijk een vijfduizend vierkante meter groot distributiecentrum huurde. In het Amsterdamse westelijk havengebied arriveren ’s nachts de orders die overdag zijn besteld. Distributeurs hebben toegang via de docks en positioneren daar hun rolkooien of kratten. In één kooi kunnen verschillende merken onderdelen, uitsluitend originele, worden samengebracht. Vanaf 5.45 uur pickt de ochtendploeg de delen, sorteert ze en maakt ze klaar voor transport. Stern heeft in totaal 24 voertuigen beschikbaar. De eerste gaan om 7.00 uur op pad, naar derden maar ook naar de eigen vestigingen. De software deelt de route in, met voor elk busje een eigen regio. Alle voertuigen hebben track & trace. Er vinden regelmatig data-analyses plaats, vooral om te kijken of een voertuig niet te vol wordt. “Indien nodig knippen we met de software in de regio, zodat een klant bij een andere route gaat horen”, zegt Lücken.
Centrale aanpak
In het distributiecentrum is nu een twintigtal medewerkers actief. Medio april zullen het er ruim vijftig zijn, afkomstig uit diverse Stern-vestigingen. Rob Visser, directeur Stern Car Services: “Onze winst is dat we zijn teruggegaan zijn van 42 busjes naar 21. Terwijl we hetzelfde doen en een betere dienstverlening kunnen nastreven.” De individuele Stern-bedrijven zijn niet langer bezig met het organiseren van B2B-distributie, nu dat op een andere wijze is verzorgd. Op lokaal niveau houdt de magazijnmeester de blik, heel overzichtelijk en operationeel, op de monteur en klanten aan de balie.
Het uiteindelijke doel is om zo veel mogelijk originele schade- en onderhoudsdelen te verkopen. Dat vergt volgens Lücken een andere manier van denken. “In plaats van ‘die auto had bij mij in de werkplaats moeten staan want ik ben de dealer van dat merk’, zeggen wij: de klant heeft ervoor gekozen zijn auto te brengen bij bedrijf X. Laten wij er nou met z’n allen voor zorgen dat onze dienstverlening op een dusdanig niveau is dat in ieder geval onze originele onderdelen worden gemonteerd – en niet de universele imitatiedelen. Je zult zien dat de autobedrijven daar blij van worden.”
