Een 4 uur durend tv-programma werd uiteindelijk het alternatief voor het steeds weer verschoven meerdaagse jubileumevent van het International Bodyshop Industry Symposium, kortweg IBIS. Het betekende een primeur in de twintigjarige historie.
Voor de eerste sessie zorgde Robert Snook, behalve IBIS-moderator ook zelf ondernemer in de scchadeherstelwereld. Zijn cv begint met technische taken, maar loopt al snel op naar managementrollen en uiteindelijk het ondernemerschap. Van zijn vier bedrijven telt er één alleen al 34 merkerkenningen. Hij trapt af met een stevige stelling: “We moeten dankbaar zijn voor deze crisis.” Er volgt wel nuance maar de rode draad is eigenlijk de focus op de goede dingen die het veroorzaakte. De zieken op de intensive cares en de bijbehorende sterfgevallen blijven onbenoemd… Hij vergelijkt het met een bekende oefening waarin je de ruimte leegmaakt, wit verft en alleen terug brengt wat echt nodig is. Wat buiten overblijft gaat weg. “Niets is meer vanzelfsprekend en we hebben ons vaker dan ooit afgevraagd: Waarom? Je kunt excuses verzinnen waarom niet te veranderen en je kunt veranderen, maar niet allebei tegelijk. Door de nieuwe situatie hebben we weer de flexibiliteit en creativiteit van een start-up, doet iedereen gewoon alles.” Dat er krimp is erkent hij in zijn peptalk, maar alleen indirect: “We waren ooit kleiner dan we waren dus dat kunnen we weer. We weten nu wat er nodig is om te groeien.”
Pijn ontwijken
In zijn visie is het runnen van een schadeherstelbedrijf en het runnen van een bedrijf vaak niet hetzelfde. In de afgelopen periode is het belangrijker dan ooit geworden het schadeherstelbedrijf wel zo te leiden. “Thuis laten werken van afdelingen die niet met het fysieke herstel bezig zijn bijvoorbeeld en daardoor veel effectiever blijken. Kort op de bal zitten als het gaat om uitstaande debiteuren en het definitief stoppen van activiteiten die niet bijdragen aan de winst. Nu kan dat ineens, terwijl we voorheen excuses hadden om het niet te doen. We hadden deze pandemie nodig om de veranderingen te maken die nodig zijn om de pijn te voorkomen. Want als mensen ontwijken we makkelijker pijn dan dat we plezier omarmen. Deze pandemie brengt ons meer dan welke goudkoorts ooit deed.”
Peter Fisk (GeniusWorks) kijkt niet terug maar juist vooruit. Althans, niet zonder eerst terug te kijken. Want: “De komende tien jaar verandert er meer dan in de afgelopen 250 jaar bij elkaar.” Ook de afgelopen crisismaanden negeert Fisk niet in zijn presentatie. Hij brengt Airbnb als voorbeeld. Afhankelijk van fysieke reizen bracht corona dit bedrijf in een existentiële crisis. De topman zocht naar argumenten om te bepalen welke 25 procent van het personeel naar huis moest. “In die zoektocht keek hij vooruit: waar willen we over vijf jaar staan? Het bracht een verandering van fysiek naar digitaal te weeg. Negen maanden later ging het ineens over een beursgang met een waarde die vier maal zo hoog was als bedacht.”
Verliezers veranderen niet
Volgens Fisk is meer dan de helft van de bedrijven in de Fortune 500 opgestart tijdens economische neergang. Hij laat zien dat die cycli van pieken en dalen steeds sneller plaatsvinden en dat cruciale veranderingen steeds op de dalmomenten ontstaan. De opkomst van waterkracht, textiel en ijzerindustrie rond 1785, het stoomtijdperk in 1845, de verbrandingsmotor rond 1900 etc. Het digitale tijdperk laat hij rond 1990 beginnen en anno 2020 zitten we nu dus in een nieuwe transitie: de vierde industriële revolutie waarin data en verbonden technologie domineren. “Er zijn natuurlijk verliezers, doorgaans de bedrijven die niet of niet snel genoeg veranderen.”
Belangrijkste vraag die Fisk stelt is hoe bedrijven en ondernemers de megatrends omarmen. De wereld vergrijst, waarmee het economisch zwaartepunt verschuift. Het belang van Azië benoemt hij als voorbeeld en we zien daar ook de voorbeelden van andere trends zoals de immer toenemende verstedelijking en het dicht op elkaar leven. Facetten die overigens juist versterkend werken op een pandemie zoals we die nu beleven. Zelflerende techniek, kunstmatige intelligentie, het zijn stuk voor stuk disruptieve ontwikkelingen die het komende decennium gaan bepalen. Een voorbeeld die alles in één laat zien: “Sushi Singularity. Dit is een Aziatisch sushi-restaurant zoals je niet eerder zag. Je moet een week van te voren reserveren, want je krijgt eerst een dna-test. Op basis van de uitkomst wordt een persoonlijk menu voor jou in 3d geprint.”
Voor wie het duizelt volgt een stapje terug. Want hoe ga je hiermee om, in de schadesector? Fisk trekt het breder tot de mobiliteitssector. “Eigenlijk moet je kijken naar je verwachting voor de markt over vijf jaar en dan bepalen wat je moet doen om daar te komen. We zijn geneigd om vanuit het nu te denken maar je zou juist terug moeten werken vanaf je doel. Dat betekent kijken naar welke partijen over vijf jaar die mobiliteitsmarkt gaan bepalen en welke rol jouw bedrijf daarin kan blijven of gaan vervullen.”