Jongeren staan positief tegenover vrijwillige beperkingen op het autorijden en controle van hun verzekeraar als zij hiervoor premieverlaging krijgen. Dat blijkt uit onderzoek door Q&A Insights & Consultancy in opdracht van Independer.

Jongeren in de leeftijd tussen 18 – 24 jaar worden geconfronteerd met flinke financiële uitdagingen. Uit onderzoek van Independer eerder dit jaar bleek bijvoorbeeld dat steeds meer jongeren hun ouders nodig hebben om hun koopwoning te kunnen financieren. Een andere Independer-analyse wees dit voorjaar uit dat de gemiddelde jaarlijkse premie voor de autoverzekering voor jongeren de afgelopen twee jaar met maar liefst 437 euro is gestegen. Met 53 procent is dat een veel snellere stijging dan bij andere leeftijdsgroepen.

Monitoren via app

Maar liefst 42 procent van de ondervraagden geeft aan het goed te vinden als de verzekeraar het rijgedrag zou monitoren via een app, als bij goed rijgedrag premiekorting wordt gegeven. 27 procent wil dit juist niet. Er is inmiddels een klein aantal van dit soort rijgedragverzekeringen op de markt. Ook blijkt 41 procent van de ondervraagden bereid te zijn de auto te laten staan op de ‘schaderisico-avonden’ (vrijdag- en zaterdagavond, in ruil voor premiekorting). 

Schadevrije jaren

Hoe langer je autorijdt, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. En elk schadevrij jaar levert korting op de verzekeringspremie op. Het premieverschil tussen de verzekering van jonge autobezitters met weinig rijervaring en die van hun ouders met veel rijervaring kan dus flink oplopen. Met veel schadevrije jaren geeft de verzekeraar tot wel 80 procent korting. Dat maakt het dus interessant voor jongeren om de auto op de verzekering van hun ouders te laten bijschrijven, in plaats van er zelf een af te sluiten.

Tenaamstelling

Zo’n 25 procent van de jonge autobezitters doet dat ook, zo blijkt uit het onderzoek. Dit mag eigenlijk niet. De verzekeraar maakt namelijk een risico-inschatting voor degene die het meest in de auto rijdt. Op basis daarvan wordt de premie bepaald. Als bij schades blijkt dat hoofdbestuurder niet de verzekeringsnemer is, kan dat problemen opleveren bij schade-uitkering. Een ander nadeel is dat  je als jonge bestuurder nooit schadevrije jaren opbouwt als je verzekering niet op je eigen naam staat. De verzekeringspremie wordt opgebouwd uit verschillende factoren, zoals leeftijd en woonplaats. Andere premiebepalende factoren zijn het gewicht en het vermogen van de auto. Mensen die kiezen voor een lichte auto met minder vermogen betalen daarom een lagere premie. Uit het het onderzoek blijkt dat 39 procent van de jongeren een minder snelle auto zou aanschaffen vanwege de lagere premie. Maar liefst 55 procent geeft de voorkeur aan een lichtere auto om de premie te kunnen drukken.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
8 april 2025
Bosch ESItronic integreert SOVD-norm Tesla
8 april 2025
JATO: Big Three kwetsbaarder dan Duitsers of Japanners
8 april 2025
Valeo lanceert gereviseerde led-koplamp met Stellantis
7 april 2025
R5 tot EV van het jaar 2025 verkozen
7 april 2025
8,5% meer loon medewerkers tankstations en wasbedrijven
7 april 2025
Petronas Syntium levert smeermiddelen Autohero-centra
Meest bekeken berichten
Recente reacties