De eerste auto wordt in december afgeleverd en toch is er al nauw contact tussen het Eindhovense Bekkers Autoschade en de start-up autofabrikant Lightyear even verderop. Zowel Lightyear 0 als het in 2025 te lanceren volumemodel Lightyear 2 profiteren van de praktijkkennis.

De belangen van een autofabrikant en die van een schadehersteller liggen niet automatisch op dezelfde lijn. Bij autoproductie gaat het om productie-efficiency: dezelfde handeling steeds weer uitvoeren in zo min mogelijk tijd. Zo vaak als nodig is, zo goed als mogelijk en tegen zo min mogelijk kosten. Als het dus voor de productie goedkoper en efficiënter is om het aantal panelen te minimaliseren dan gebeurt dat bij veel fabrikanten.

Wouter van Loon (hoofd Customer Support), Willem van den Corput (Vice President Engineering) en Martin Kaspers (Strategic Business & Partnership Development (v.l.n.r.) zijn in nauw overleg met Harry Bekkers om de producten te optimaliseren voor service en schadeherstelwerk.

De effecten voor het schadeherstelproces, of soms zelfs voor onderhouds- of reparatiewerkzaamheden, blijven buiten beeld. De snelle conclusie kan zijn dat het ook niet in het belang is van een fabrikant. Vlooteigenaren rekenen fabrikanten echter af op ongunstige reparatietijden en -tarieven, verzekeraars berekenen dergelijke kosten door in premies en dat werkt op termijn ook tegen een fabrikant.

Uiteraard zijn er voorbeelden van merken die het wel goed voor elkaar hebben en zij die juist door de mand vallen. Vraag een schadehersteller naar voorbeelden en die hoeft niet lang na te denken om uit de recente praktijk gevallen te kunnen beschrijven van ongelukkige keuzes in het productieproces. Die valkuil wil Lightyear vermijden.

Sinds de Challenge

Wie denkt dat het Eindhovense Lightyear daartoe een lokale speler uitzocht heeft het mis. De relatie met Bekkers Autoschade is een oude en stamt nog uit de tijd dat de oprichters van Lightyear als studenten een raceteam vormden in de wereldwijde competitie voor zonneauto’s: de World Solar Challenge. Wat toen belangrijk was, is dat nog steeds: gewichtsbesparing en optimale efficiency. “In die eerste jaren van het raceteam werkten ze al met carbon maar was de passing nog niet optimaal”, herinnert Bekkers zich. “Dan moet je dus met plamuur werken, maar dat resulteert weer in extra gewicht en dus ga je zoeken naar alternatieven. Ik vond destijds een lichter alternatief dat het probleem kon oplossen.”

Ook Bekkers Autoschade: merkerkend schadeherstel aan een McLaren.

Bestaande relatie of niet, het was geenszins een gelopen race. Wouter van Loon is als hoofd Customer Support bij Lightyear onder meer bezig met de klantervaring van de nieuwe Lightyear 2, maar ook van de 0. “We hebben een uitgebreid onderzoek gedaan naar geschikte partijen en kwamen toch steeds weer bij Bekkers Autoschade uit. Het bedrijf staat internationaal aan de top en is erkend door gerenommeerde high-end OEM’s.”

Tijd voor een voorbeeld. Wie nu aan Lightyear denkt ziet een vijf meter lange, optimaal gestroomlijnde fastback voor zich met 5 m2 aan zonnepanelen op dak, ‘motor’-kap en kofferklep. Die Lightyear 0 zit nog in de fase van preproductiemodellen, al is serieproductie nabij. Dat gaat dan wel om een kleine serie. Voor productie tekent straks het Finse Valmet Automotive, nadat het eerste dozijn voorproductie-exemplaren, development vehicles gedoopt, in Helmond wordt gebouwd. De naakte carrosserie, in vaktermen body-in-white, wordt geproduceerd bij het Britse Prodrive. Die produceren onder meer racewagens en zijn zeer ervaren in kleine series.

Lakwerk

Nu lopen wij in de Nederlandse schadeherstelwereld voor op menig ander land. In eerste instantie zou Prodrive – geheel volgens de in het VK geldende normen – de development vehicles spuiten met oplosmiddelhoudende lakken. Dit in plaats van de bij ons inmiddels zo gangbare watergedragen systemen. Nu heeft Bekkers in zijn eigen bedrijven duurzaamheid tot nieuwe kunstvorm verheven en Lightyear zelf dankt het bestaansrecht aan de groene gedachte. Onbestaanbaar dus om niet de groenste lakmethode in te zetten als die beschikbaar is. “Alle vooroordelen die er leefden bij Prodrive kon ik vanuit eigen ervaring en kennis gemakkelijk weerleggen”, herinnert Bekkers zich. “Of het nu gaat om snelheid van werken, de sterkte van de laklaag, gezondheid van het personeel, er is geen argument om de overgang naar een watergedragen systeem niet te maken.”

Ook Bekkers AutDeze Celette richtbank, op het moment in gebruik om een Tesla Model 3 weer recht te krijgen, toont het belang van de juiste equipment en informatie voor schadeherstellers. Mallen en referentiematen zijn cruciaal.oschade: merkerkend schadeherstel aan een McLaren.

Lakleverancier AkzoNobel speelde op voorspraak van Bekkers een grote rol in de keuze voor het uiteindelijke laksysteem dat bij Prodrive zal worden gebruikt. Of AkzoNobel de lakleverancier voor de nog te lanceren Lightyear 2 zal zijn? Daar worden vooralsnog de kaken stijf over op elkaar gehouden. Bekkers geeft intussen ook zijn expertise als het gaat om service en schadeherstel. “Kun je bij de essentiële onderdelen komen zonder al teveel demonteerwerk? Vanuit productie worden andere vragen gesteld dan ik stel. De uitdaging is steeds om beide belangen af te wegen, zonder grote gevolgen voor kosten of efficiency.”

Reparatiedata

Voor de Lightyear 0, waarvan de eerste exemplaren in december worden uitgeleverd speelt nog iets anders. “Zodra die auto’s de weg op gaan, moet er eigenlijk een herstelplan zijn. Waar zitten de snijlijnen? Waar mag je wel en waar absoluut niet snijden of lassen, dat soort vragen hebben fabrikanten in een digitaal handboek staan. Als een herstelde auto in een volgend ongeval terecht komt moet deze immers wel weer conform de oorspronkelijke normen kunnen presteren. Welke arbeidstijden staan er voor bepaalde klussen? Is er speciaal gereedschap nodig en beschikbaar? Om over de onderdelenstroom nog maar te zwijgen. Productie van een auto is een heel ander specialisme dan het beschikbaar maken van de technische documentatie voor werkplaatsen. Helemaal als straks met de Lightyear 2 een volumemodel op de markt wordt gebracht.”

Weg naar volume

Intussen is Willem van den Corput aangeschoven. Als Vice President Engineering kan hij precies aangeven hoe verschillend de filosofie achter beide auto’s is. “De Lightyear 0 is bedoeld als technologie-demonstrator, als een soort proof-of-concept. Het bewijst onze stelling dat het mogelijk is om een extreem efficiënte auto te bouwen die rijdt op energie afkomstig van de zon. Lightyear 2 zit aan de andere kant van het spectrum, een relatief betaalbaar (minder dan 50.000 euro) volumemodel. Dat betekent dus andere keuzes voor de gebruikte materialen en veel meer focus op zowel de produceerbaarheid van het ontwerp als de herstelbaarheid zodra de auto eenmaal op de weg is.”

AkzoNobels Daisy Wheel, de verfmengautomaat in het hart van Bekkers Autoschade.

Met het oog daarop heeft Van den Corput ook een andere werkmethode gelanceerd. “In plaats van de traditionele topdown-managementmethodes werken met attribute management. Vanuit expertise en ervaring komen de juiste mensen bij elkaar om ervoor te zorgen dat het optimale resultaat volgt. Met Harry Bekkers kunnen we echt de punten op de spreekwoordelijke i zetten rond repairability.”

In dit kader is ook de verzekeringswereld een cruciale belanghebbende. Lightyear werkt nauw met Interpolis samen om voor de Lightyear 0 een passend pakket beschikbaar te hebben zodra de eerste klantenauto’s de weg opgaan. Gezien de beperkte aantallen waarin dat vooralsnog gebeurt, is het niet logisch een netwerk aan erkende schadeherstellers te binden. Vooralsnog zullen schadeauto’s indien nodig naar Eindhoven gaan. “We werken voor alle grote merken en hebben erkenningen van de top. We krijgen nu al van ver buiten onze landsgrenzen auto’s binnen om te herstellen. Dat zal met Lightyear niet anders worden.”

Efficiency tot in het extreme
In tien jaar tijd is Lex Hoefsloot uitgegroeid van een World Solar Challenge-winnaar tot een autofabrikant die alle traditionele uitgangspunten tegen het licht houdt. Een belangrijke doelstelling van zijn in 2016 opgerichte Lightyear is, behalve de ecologische/duurzame, om elektrische auto’s los te koppelen van het energiegrid. Ja, je kunt de auto via het stroomnet opladen, maar daarnaast is het koetswerk een ingebouwde energiecentrale. Door zonnepanelen op de ‘motorkap’, het dak en de voormalige achterruit te leggen ontstaat immers een 5 m2 tellend energie-opwekkend oppervlak. De toplaag is overigens getest op steenslag en bij een eventuele schade kan een ruithersteller dit met de harsmethode veelal oplossen.
De 0 is onlangs bekroond als de meest aerodynamische productie-auto met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0.175 (Cd). De efficiency waar het team naar streeft, blijkt niet alleen uit deze aalgladde koets. De gebruikte zonnecellen blinken uit in efficiency, net als de omvormers en de motoren. Lightyear gebruikt specifieke motoren die in de wielen zijn gemonteerd. Eromheen zitten speciaal ontwikkelde, relatief smalle Bridgestone Turanza Eco-banden. Deze zouden door de gebruikte rubbersamenstelling zo’n tien procent lichter zijn dan vergelijkbare exemplaren. De gerealiseerde efficiencytoename zou gelijk staan aan een gewichtsreductie van 90 kilo. Het energieverbruik zou met 3,1 Wh per kilometer gunstiger uitpakken.
Zo wordt elk onderdeel geanalyseerd: is het echt nodig, kan het lichter, kan het efficiënter? Dat is direct ook het antwoord dat Lightyear geeft op vragen die hinten naar nieuwe concurrenten die ook met zonnepanelen bezig zijn: “Met alleen panelen ben je er niet. Het voertuiggewicht, interne weerstanden, je moet op alle fronten optimale efficiency zien te bereiken. Daar onderscheidt Lightyear zich.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties