Zijn vrouwen in een voertuig minder goed beschermd dan mannen? Dat is niet waar, in het algemeen niet en zeker niet in het geval van de voertuigen van Mercedes-Benz. Dat betoogt Hanna Paul, hoofd dummytests bij Mercedes-Benz, die daarnaast nog vijf mythen over botsproeven onderzoekt op basis van de feiten.

Over de eerste mythe zegt Paul verder: “Als het gaat om ernstig of dodelijk letsel zijn er geen waarneembare relevante verschillen tussen de seksen. En bij lichte verwondingen zijn er in individuele gevallen bepaalde verschillen. Vrouwen zijn gevoeliger voor letsel in sommige delen van het lichaam (benen/voeten en whiplash bij een botsing van achteren), terwijl mannen in andere delen (hoofd, borstkas) ernstiger getroffen kunnen worden.”

Ook uit een eigen analyse van Mercedes zou niet blijken dat er afwijkingen zijn die specifiek voor vrouwen of mannen gelden.

Statistieken

Een tweede mythe die Hanna Paul ontkracht is dat er statistieken zouden bestaan waaruit zou blijken dat vrouwen minder goed beschermd zijn. Paul: “De ongevalscijfers die in deze statistieken worden vermeld dateren vaak uit de jaren tachtig. Er is inmiddels veel gebeurd op het gebied van passieve voertuigveiligheid. De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft dan ook vastgesteld dat de verschillen in verkeersdoden tussen mannen en vrouwen sinds modeljaar 2000 aanzienlijk zijn afgenomen.”

Mannelijk

Voorts is er de mythe dat bij botsproeven voornamelijk mannelijke dummy’s worden gebruikt. Dat is bij Mercedes niet het geval, zegt Paul. “We gebruiken bij onze crashtests al meer dan twintig jaar een vrouwelijke dummy bij frontale botsingen en een vrouwelijke dummy bij botsingen van opzij.”

Diversiteit

Ook het beeld dat botsproefdummy’s niet divers genoeg zijn, klopt niet, stelt Paul. “Mercedes-Benz heeft in totaal meer dan 120 dummy’s in gebruik. Ze zijn er in verschillende maten en gewichten – van baby’s van 3,5 kg tot kinderen en tieners van verschillende leeftijden en van de vrouw uit het vijfde percentiel tot  zware dummy’s. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen typen voor frontale botsingen, botsingen van achteren en van opzij.”

Zwanger

Dat zwangere vrouwen minder beschermd zijn, klopt volgens Paul ook niet. “Uit een systeemvergelijking in een actuele studie van de Duitse ADAC blijkt dat normale veiligheidsgordels zowel aanstaande moeders als hun ongeboren kinderen goed beschermen bij een ongeval. Volgens het ADAC-ongevallenonderzoek lopen zwangere vrouwen tijdens het autorijden niet meer risico dan andere bestuurders.”

Simulatie

De laatste mythe gaat over simulaties, die binnenkort fysieke botsproeven overbodig zouden maken. Gaat niet gebeuren, zegt Paul. “Aan de ene kant zijn botsproeven nodig om de simulaties, die gebaseerd zijn op veel aannames, te valideren. Aan de andere kant zijn ze voorgeschreven door de wet of door ratings. De interactie tussen sensoren, bots- en dummygedrag kan het beste worden geverifieerd in complete voertuigtests.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
Meest bekeken berichten
Recente reacties