Consumenten betalen nu gemiddeld 699,24 euro voor hun autoverzekering. Dat is 11,4 procent meer dan vorig jaar.
Dat meldt vergelijkingssite autoverzekering.nl op basis van eigen onderzoek. Autoverzekering.nl wijst er daarbij op dat de premies al enkele jaren stijgen. Sinds januari 2017 is het gemiddelde jaarbedrag voor een WA-verzekering met 21,3 procent toegenomen. Consumenten betalen daardoor maandelijks gemiddeld 10,31 euro meer voor hun WA-verzekering.
Correctie
De premiestijging komt niet onverwacht, legt ceo Frederik van der Veen van Autoverzekering.nl uit. “De afgelopen jaren is het aantal aanbieders van autoverzekeringen gestegen. De concurrentie is moordend en WA-verzekeringen staan erom bekend dat ze minder winstgevend zijn dan de andere autoverzekeringen. De WA-verzekering kost maatschappijen per jaar honderden miljoenen euro’s omdat de inkomsten van de premies niet opwegen tegen wat verzekeraars uit moeten keren. Het is dan ook niet verrassend dat deze premie zo snel stijgt. Het lijkt erop dat verzekeraars dit gat langzaamaan proberen te dichten.”
Overigens zijn de premies van de cascoverzekeringen dit jaar juist gedaald. Een WA beperkt casco verzekering is 3,1 procent goedkoper dan vorig jaar en een WA volledig casco verzekering 1,4 procent goedkoper. Van der Veen verwacht niet dat die daling verder doorzet. “De verschillende autoverzekeringen worden beïnvloed door meerdere factoren. Zo is het aantal autodiefstallen van invloed op de premies van WA beperkt casco- en WA volledig casco verzekering. In het eerste deel van 2019 steeg dit aantal diefstallen met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral relatief nieuwe auto’s worden vaak gestolen. Voor deze auto’s wordt meestal een WA volledig casco verzekering afgesloten. We verwachten dat het toenemende aantal claims ervoor zorgt dat de premies weer omhoog gaan.”
Eigen risico
Ondertussen meldt branchevereniging Focwa op basis van een eigen onderzoek, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau EM Onderzoek, dat 49 procent van de consumenten geen idee heeft hoe hoog het eigen risico is bij (ruit)schade aan hun auto. Uit het onderzoek blijkt ook dat zelfs meer dan 55 procent van de jongeren geen flauw benul heeft van de hoogte van dit eigen risico.
Focwa noemt de resultaten van dit onderzoek ‘zorgwekkend’. Consumenten sluiten zelf hun autoverzekering af en kiezen daarbij zelf hoe hoog hun eigen risico wordt. Nu voertuigen steeds complexer worden, en reparaties duurder, mag het eigen risico niet de reden zijn om deze schades niet dadelijk te laten herstellen, stelt Focwa. De branchevereniging roept consumenten dan ook op om bij het afsluiten van een autoverzekering de inhoud van de polis goed door te nemen.
Nationaal Schadecongres
Over de prijs van kwaliteit in schadeherstel gaat het ook tijdens het Nationaal Schadecongres, dat kennis- en netwerkorganisatie Automotive Insiders op 10 september organiseert. Kijk op de site voor meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven.