Hoewel de hoofdvestiging van Dijkema’s Autoglas in Hoogezand staat, zijn we op een koude novemberdag te gast op de vestiging in Groningen, waar die dag enkele ADAS-kalibraties plaatsvinden. Het is een van de activiteiten waarvoor ruitherstelbedrijven volgens de vernieuwde branchenormering gekwalificeerd personeel in dienst moeten hebben, ook bij uitbesteden.
Het onafhankelijke ruitschadeherstelbedrijf van Wim en Wilma Dijkema is in 1994 ontstaan als reactie op ontwikkelingen in de ruitherstelmarkt. Wilma Dijkema: “Toen wij startten, waren de ruitherstelketens vooral op de B-to-C-markt gericht, via verzekeringsmaatschappijen en waren zij minder geliefd bij autobedrijven en dealerbedrijven, die zagen dat die ketens rechtstreeks hun klanten gingen benaderen. Zij zochten toen andere partners voor die B-to-B-markt. Daar zijn wij toen in gesprongen.”

Een aanzienlijk deel van de ruitschades die Dijkema’s Autoglas herstelt, loopt ook niet via een verzekeraar. “Het B-to-B-werk dat we doen, doen we met name voor dealers, garagebedrijven en schadeherstelbedrijven die het werk aan ons uitbesteden. Omdat wij het dagelijks doen, hebben we veel routine en kunnen we het makkelijk in onze bedrijfsprocessen meenemen. In de trucksector, bij truckbedrijven en transportbedrijven, zit er ook bijna nooit een verzekeraar tussen.”

Valt het met de sturing door verzekeraars dus nogal mee, wel ziet Dijkema dat ruitschades steeds vaker door leasemaatschappijen worden aangeboden. Daarbij profiteert Dijkema’s Autoglas uiteraard van de aansluiting bij 123Ruit.nl, het netwerk van onafhankelijke ruitschadeherstelbedrijven dat inmiddels een landelijke dekking heeft. “Dat is voor ons wel anders, omdat die leaseklant minder bewust voor ons bedrijf kiest. Dan moet je wel even kennismaken en uitleggen wie je bent en wat je doet.”
Opleiden
Een van de elementen in de per 1 januari 2024 verzwaarde branchenorm voor BOVAG-ruitschadeherstelbedrijven is de verplichting dat er iemand binnen het bedrijf aanwezig moet zijn die een opleiding klantcommunicatie gevolgd heeft. Bij Dijkema’s Autoglas is dat per definitie iedereen. Wilma Dijkema: “Het geldt eigenlijk voor alle opleidingen: zodra er trainingen worden aangeboden die relevant zijn voor ons bedrijf, dan sturen we onze mensen daarheen. Wij waren zelf ook aanjagers voor de verzwaring van die branchenormering, omdat wij vinden dat niet je bedrijf, maar je medewerkers zich moeten ontwikkelen. De technologie blijft zich ontwikkelen en dat vraagt iets meer van de monteurs, maar ook de klant is anders dan de klant van tien jaar geleden. Die is kritischer, heeft meer kennis vanwege internet en wil graag bevestigd zien dat jij de kwaliteit kunt leveren die je zegt te leveren. Waar ik ook blij mee ben, is de verplichting dat de monteur die een ADAS-kalibratie uitvoert ook de opleiding moet hebben. Waar die vroeger op vestigingsniveau aanwezig moest zijn, moet die nu bij de betreffende monteur aanwezig zijn om de kwaliteit te kunnen borgen.”
Voor opleidingen zijn verschillende organisaties in de markt, waar 123Ruit.nl als netwerk nu ook invloed op kan uitoefenen. “In je eentje krijg je niks voor elkaar. Samen kom je verder, ook op het gebied van duurzaamheid. In gesprek met een leverancier heeft dat er bijvoorbeeld toe geleid dat verpakkingsmateriaal kan worden hergebruikt. En voor de toegang tot data heb je weer een brancheorganisatie als BOVAG nodig. Daarnaast organiseren zij ook heel goede workshops, bevat MijnBovag heel veel informatie en is BOVAG ook voor het afsluiten van een goede cao onontbeerlijk. Voor opleidingen hebben wij gekozen voor TOI. Andere opleiders stemmen hun opleidingen af op de branchenormering en wat ervoor nodig is om daaraan te voldoen. Wij zochten een opleidingspartner die uitgaat van wat de monteur in de toekomst nodig heeft, waarmee je verder kijkt dan wat in de norm is vastgelegd. Soms is het nodig om verder te kijken. En als 123Ruit.nl zoeken we elkaar ook op, bijvoorbeeld als een kalibratie niet lukt, dan ga je te rade bij andere bedrijven in het netwerk die er eerder ervaring mee hebben. Dan blijkt de kalibratieapparatuur bijvoorbeeld niet toereikend en moet je de oplossing zoeken in over the air kalibratie, of remote kalibratie.”

Familiebedrijf Dijkema’s Autoglas
Opgericht in 1994 door Wilma en Wim Dijkema vanuit een vestiging in Hoogezand deed Dijkema’s Autoglas aanvankelijk alleen B-to-B-ruitschadeherstel voor personenwagens en lichte bedrijfswagens. Met het toenemen van de sturing in ruitherstel was er de noodzaak het risico te spreiden en biedt het bedrijf vanaf 2006 ook ruitschadeherstel aan voor alles wat rijdt.
Met het op de markt verschijnen van diverse ‘cowboys’, die op parkeerterreinen ruitschades gingen herstellen, beseften de Dijkema’s dat ze het in hun eentje niet gingen redden. Hieruit is het netwerk van 123Ruit.nl ontstaan. Wilma Dijkema: “In plaats van dat iedereen zijn eigen winkel ging afschermen, zie je nu veel meer dat bedrijven kennis en kunde, maar tot op zekere hoogte ook apparatuur willen delen.”
In 2018 opende Dijkema’s Autoglas een tweede vestiging in Groningen, in de woorden van Wilma Dijkma “omdat mensen uit Groningen niet naar Hoogezand komen, terwijl mensen uit Hoogezand wel naar Groningen komen”. Door de uitbreiding is de omzet ook sterk toegenomen; de omzet die het bedrijf vroeger in een week maakte, wordt nu in een dag gemaakt. Er zijn plannen om het pand in Groningen uit te bouwen.
Inmiddels zijn ook de drie kinderen Pim, Michiel en Mariët Dijkema in het bedrijf actief, waarmee Dijkema’s Autoglas is uitgegroeid tot een echt familiebedrijf, dat zich geen zorgen hoeft te maken over bedrijfsopvolging. Ook in die zin gaat Dijkema’s Autoglas samen verder.
Zeker die ADAS-kalibratie vraagt wel iets meer van de monteur dan dat hij een sterretje kan repareren of een nieuwe ruit erin kan zetten. “Sommigen vonden dat in het begin ook echt wel lastig, maar je moet wel. Die ADAS-systemen die werken met camera’s zitten straks op elke auto, het is nu eenmaal een verplichting. We merken het nu al: waren het er een paar jaar geleden enkele per week, nu zijn het er soms vijf op een dag. Daardoor gaat het ons ook redelijk makkelijk af. Als je er niet je focus op hebt en denkt: het is allemaal niet zo moeilijk, dan kom je wel bedrogen uit.” Dat het vrij specialistisch werk is, heeft nog een voordeel: autobedrijven zullen het er niet zomaar bij doen. Het is ook de reden dat een initiatief als Glasgarage geen toekomst bleek te hebben. “Daarbij speelt ook de krapte op de arbeidsmarkt een rol. Autobedrijven hebben hun monteurs al hard nodig voor onderhoud en reparatie.”

Personeel
Het vinden van goed opgeleide monteurs is eigenlijk al een no go, reden waarom Dijkema’s Autoglas, zeker voor de uit te breiden werkzaamheden in Groningen, op zoek is naar intern op te leiden mensen. Wilma Dijkema: “We richten ons op scholen, al is het rendement daarvan laag, en op mensen met technisch inzicht die in andere sectoren werken.”
Omdat veel mensen ruitherstel toch als een eenzijdig vak zien, is dat nog niet eenvoudig. “Als ze al geïnteresseerd zijn in autotechniek, dan is het toch meestal voor het gewone autobedrijf, of het carrosseriebedrijf. Daarom laten we op social media zien dat glasherstel helemaal geen vies werk is, of zwaar werk, en dat er best veel bij komt kijken. Je krijgt je eigen gereedschap en als je niet de hele dag in de werkplaats wilt staan, kun je ook met een bus ruitherstel op locatie doen. Als iemand interesse heeft, kunnen ze zo een dagje meelopen. Past het bij ze, dan komen die opleidingen later wel. Dus bij deze doe ik een oproep aan alle autoruitherstelbedrijven om aan de slag te gaan met de vernieuwingen in de branchenorm, teneinde de kwaliteit goed te borgen en medewerkers te helpen zich te ontwikkelen in onze branche.”
Foto boven: Ruitvervanging en ADAS-kalibratie bij Dijkema’s Autoglas in Groningen.