Tesla is zijn tijd ver vooruit. Wetgevende instanties hebben moeite het tempo van technologische innovatie bij te houden en ook schadeherstellers moeten vaak passen als het op het herstellen van een Tesla aankomt. Gespecialiseerde, door Tesla erkende schadeherstelbedrijven als ABS Den Elzen, zijn daarentegen prima in staat zo’n auto weer als nieuw op de weg te zetten.

Filipe do Carmo: “Wie op een parkeerplaats een traditionele auto met lichte zijschade ziet staan naast een Tesla met lichte zijschade kan zomaar bij de ene auto een schade van een paar duizend euro zien en bij de Tesla misschien wel van zes-, zevenduizend euro. Het herstel is totaal ander werk. De reparatiekosten en de investeringen die je voor het herstel van een deels uit aluminium bestaande elektrische auto zoals Tesla nodig hebt, zijn vele malen hoger. Door de complexiteit van de constructie gaan er nu eenmaal veel meer arbeidsuren in het herstel zitten.”

Origineel

We spreken kwaliteitsmanager Filipe do Carmo bij de vestiging van ABS Den Elzen in Gorinchem, waar enkele Tesla’s met schade staan die door niet-ingewijden al snel verkeerd kunnen worden beoordeeld. “We krijgen die auto’s ook wel terug van andere schadeherstelbedrijven. Ze zijn er dan aan begonnen, maar kunnen het werk niet afmaken. Ze beginnen bijvoorbeeld aluminium delen te herstellen, die in de basis niet te herstellen zijn en daardoor gaan scheuren, waarmee het van kwaad tot erger wordt. Neem deze schade aan het achterscherm. Het scherm is aan de buitenkant slechts licht ingedeukt. Als het van aluminium is, kun je dat niet herstellen; het scherm moet vervangen worden. Soms is het buitenste deel van staal en zit er een aluminium constructie achter ter versteviging, die mogelijk ook beschadigd is. Mensen die dat niet weten, werken die schermschade misschien met traditioneel herstel weg en laten de schade erachter in de aluminium versteviging zitten, wat de veiligheid weer in gevaar brengt.”

Een ogenschijnlijk kleine lichte zijschade, voor wie niet weet wat hij doet. Geschatte herstelkosten: zes- à zevenduizend euro.

Hybride verbindingen

Tesla maakt, om gewicht te besparen, veel gebruik van aluminium delen, die weer verbonden zijn met stalen delen. “Dergelijke hybride verbindingen kun je niet lassen, maar moet je lijmen of vastklinken met rivets. Afhankelijk van de plaats waar de rivets geplaatst worden kan de voorgeschreven druk waarmee je ze erin schiet verschillen. En dan zijn er ook nog eens verschillende soorten rivets. De officiële handleiding voor het bevestigen van een achterscherm is een document van al gauw veertig pagina’s. Daarom zeggen wij: dit soort werk moet je niet onvoorbereid aanvangen. Zonder de medewerking van Tesla wordt het trouwens al helemaal moeilijk, want niet-erkende reparateurs krijgen van Tesla simpelweg de onderdelen niet geleverd. OEM-informatie is bij deze vorm van schadeherstel cruciaal. Als je geen aangesloten reparateur bent en je hebt niet de juiste trainingen gevolgd, of je hebt niet de juiste equipment, dan is het bijna onmogelijk om die auto weer in de originele staat terug te krijgen. Dat moet wel gezegd worden: hoe zo’n Tesla in elkaar gezet is, daar is zo goed over nagedacht. De lassen in een metalen carrosserie zijn vaak wel stevig, maar het materiaal net naast de las is juist weer wat zwakker en dus is het eigenlijk niet de beste verbindingstechniek. Bij het gebruik van rivets en gelijmde verbindingen krijg je de auto weer helemaal in originele staat terug, omdat je de auto opbouwt zoals hij ook in de fabriek in elkaar gezet is.”

Moderne toepassingen

Filipe do Carmo denkt dat dergelijk gespecialiseerd schadeherstel de komende tijd flink zal toenemen. “Natuurlijk, er blijft altijd een deel regulier schadeherstel over, dat prima door universele schadeherstelbedrijven gedaan kan worden, maar dit soort auto’s moet je echt aan het gespecialiseerde schadeherstelbedrijf overlaten.”

Dit is tevens het uitgangspunt van de AutoTech Alliantie, waar ABS Den Elzen bij is aangesloten. Namens de alliantie zegt Hans Musters: “Gespecialiseerde autoschadebedrijven en medewerkers die de kennis en inrichting hebben om de nieuwe, hightech elektrische auto’s te kunnen repareren, zullen overleven in de toekomst. ABS Den Elzen in Gorinchem is daar het bewijs van. De voorwaarden die nodig zijn om dit in te vullen zijn: ondersteuning van hooggekwalificeerde technische opleidingsinstituten en ondersteuning van de desbetreffende autofabrikant. Nog belangrijker is het vinden van de juiste medewerkers die de hightech reparaties moeten uitvoeren.”

Hier is goed te zien hoe het werk aan de carrosserie dicht bij hoogvoltage-onderdelen komt. Filipe do Carmo: “Bij ons heeft iedereen een NEN 9140-certificaat, zodat we zeker weten dat iedereen de beginselen van een elektrische auto snapt en er in de werkplaats geen ongelukken gebeuren.”

Volgens de AutoTech Alliantie is Tesla geen uitzondering. Merkspecifiek schadeherstel zal steeds meer ingang vinden. Vandaar ook dat onlangs in samenwerking met Schadenet Van Mossel een pilot is gestart waarbij schadeherstel aan de Ford Mustang Mach-E alleen wordt gedaan door gespecialiseerde, gecertificeerde bedrijven. Hans Musters: “Deze transitie naar gespecialiseerd schadeherstel is nodig om de concurrentie aan te kunnen met de almaar snellere technische ontwikkelingen van de nieuwe auto’s. Het kunnen bijhouden van deze technische ontwikkelingen is noodzakelijk, omdat we anders niet meer in staat zijn om deze nieuwe modellen op een veilige en efficiënte manier te kunnen repareren. AutoTech Alliantie heeft hier een totaaloplossing voor die uitgerold gaat worden in de markt.”


‘De officiële handleiding voor het bevestigen van een achterscherm is een document van veertig pagina’s. Zulk werk moet je niet onvoorbereid aanvangen.’


Bij specialistisch herstel zoals aan de voertuigen van Tesla spreekt Filipe do Carmo liever van moderne toepassingen in plaats van nieuwe technieken. “De technieken zijn soms al honderd jaar oud. Klinknagels en lijmverbindingen kennen we al heel lang, alleen worden ze nu steeds meer in de carrosserie toegepast. Elektrische voertuigen hadden we vijftig jaar geleden ook al, denk maar aan de SRV-wagen, alleen sloeg het concept toen niet aan voor de personenauto.”

Boom

Waartoe een bedrijf in staat is dat wel beschikt over de juiste kennis, informatie, vaardigheden, equipment en materialen illustreert Filipe do Carmo nog eens aan de hand van het schadedossier van een Tesla Model S waar een boom op gevallen is. Uiteindelijk is de auto tot op het chassis uit elkaar gehaald, hersteld en weer in elkaar gezet. En feitelijk was er hier, voor een bedrijf dat weet wat het doet, niet veel bijzonders aan de hand. “Het zijn allemaal handelingen die we hier elke dag verrichten, alleen ging het nu om één auto. Nogmaals: hier moet je niet aan beginnen als je er geen verstand van hebt, al was dit ook voor ons een grote klus, hoor.”

Foto boven: Hybride verbindingen bij een Tesla: verschillende metaalsoorten worden met lijmverbindingen en rivets aan elkaar verbonden.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
28 april 2025
Personenauto’s steeds langer, breder en zwaarder
28 april 2025
De transformatie van Automotive Academy
28 april 2025
‘Kans Bosch Car Service te worden met beide handen gegrepen’
25 april 2025
BOVAG over Klimaatpakket 2025: nieuw evenwicht vinden essentieel
25 april 2025
Apollo Tyres wil Enschede sluiten
25 april 2025
Van Mossel: grootste overname tot nu toe
Meest bekeken berichten
Recente reacties