Volgens onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé waarderen Nederlanders hun eigen rijgedrag met een gemiddelde van 7,6. Ruim 60 procent van de 1007 respondenten gaf zichzelf een 8 of hoger. Ook hun partners en ouders kunnen met gemiddelden van 7,6 en 7,2 rekenen op een mooie beoordeling. Dat geldt een stuk minder voor andere weggebruikers.

Met name oudere automobilisten en mannen zijn bovengemiddeld tevreden over hun eigen verkeersdeelname wanneer het gaat om veiligheid, blijkt uit het onderzoek. Ruim een kwart van de 65-plussers vindt de eigen rijstijl zeker een 9 waard, een rapportcijfer dat ook 1 op 5 mannelijke bestuurders zichzelf toekent. Vrouwen blijken met een gemiddelde beoordeling van 7,7 licht positiever over het rijgedrag van hun partner dan dat van hunzelf (7,5), 19 procent geeft hun wederhelft zelfs minstens een 9 als het gaat om veilige verkeersdeelname.

Per situatie

Gevraagd zichzelf in een aantal verkeerssituaties te beoordelen, schetst een ruime meerderheid van de respondenten het beeld van een voorbeeldig weggebruiker. Maar liefst 92 procent van de automobilisten geeft naar eigen zeggen steevast richting aan bij het wisselen van baan. Het aantal respondenten dat gedoseerd snelheid terugneemt in plaats van hard remt is met 84 procent ook aanzienlijk. Volgens eigen beoordeling kiest 77 procent ook in de bocht voor beheersing in plaats van snelheid, schakelt 78 procent tijdig in plaats van laat en houdt eveneens 78 procent zich keurig aan de maximumsnelheid. Met name ouderen zien zichzelf als een veilige bestuurder, terwijl jongeren verbeterpunten zien om hun eigen rijgedrag te verbeteren.

Dat laatste lijkt sowieso te gelden voor de medeweggebruikers die de respondenten in het verkeer treffen. Het rijgedrag van ‘de gemiddelde Nederlander’ kan met een gemiddelde beoordeling van 6,6 namelijk op aanzienlijk minder waardering rekenen. Volgens twee derde zit er voor hun op zijn best een 6 of een 7 in, terwijl 13 procent van de Nederlanders hun rijgedrag met een onvoldoende afkeurt. De meeste respondenten zijn van mening dat vooral (andere) mannen voor meer gevaar op de weg zorgen. Weinig verrassend vinden zij daarnaast dat een jonge leeftijd en gebrek aan rijervaring de kans op onveilige verkeerssituaties vergroten.

Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. Ik zou mezelf geen cijfer durven geven. Het lijkt me het beste om dat aan anderen over te laten, bijvoorbeeld (regelmatige) passagiers of gewoonweg eens een instructeur mee laten rijden. Ik rijd 45 jaar auto zonder schades, maar geheid dat er verbeterpunten zijn. Mijn jongste dochter vind dat ik te sloom rijdt, leeftijdsgenoten vinden dat ik juist heel veilig rijd. Mijn eigen conclusie is dan dat de waarheid in het midden ligt en dat het allemaal wel wat vlotter zou kunnen (daar let ik nu dus op 🙂 ). Ik zie het verkeer vooral als een samenspel. Mijn beeld is dat ongelukken gebeuren als een weggebruiker een fout maakt en een ander dat niet kan, of niet wil, opvangen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 april 2025
Schadeafhandeling Toyota Nederland via Openclaims
18 april 2025
Harvest Automotive benoemd tot officiële distributeur Atera
18 april 2025
Invoering betaald parkeren: ‘Het interesseert de gemeente niet’
17 april 2025
One-stop-shop-visie krijgt vorm
17 april 2025
42 procent minder verkeersdoden in 25 jaar
17 april 2025
Geen extra monteur maar extra bruggen
Meest bekeken berichten
Recente reacties